Veronique Roerink verkoopt dressuurtopper Flanell: 'Ik kon en mocht geen nee zeggen tegen deze kans'

Het Noorden is weer een toptransfer rijker. Afgelopen zaterdag zette Veronique Roerink (31) uit het buurtschap Klatering bij Beilen haar dressuurpaard Flanell op de vrachtwagen om haar op de stoeterij van de familie Rothenberger in de omgeving van Frankfurt weer uit te laden.

Veronique Roerink en Flanell, haar topper die is verkocht naar Duitsland.

Veronique Roerink en Flanell, haar topper die is verkocht naar Duitsland. Foto: Persburo Melissen

,,We waren hard op weg naar de Nederlandse dressuurtop, maar ik kon en mocht geen nee zeggen tegen deze kans”, vertelt amazone Veronique Roerink, die zwijgt over de hoogte van het bedrag dat zij voor haar dressuurpaard Flanell heeft gekregen. Wel wil de Drentse amazone kwijt diverse kopers uit landen waar de dressuursport minder ontwikkeld is dan in Nederland en Duitsland, te hebben afgewezen.

Zeer getalenteerd

„Ik heb zeven jaar intensief met Flanell gewerkt; ze was klaar voor de Grand Prix. Daarin hebben we meerdere malen scores gerealiseerd die goed waren om deel uit te gaan maken van het B-kader. Flanell heeft bewezen alle onderdelen die in deze zwaarste dressuurklasse worden gevraagd te beheersen en dan staan de kopers in de rij. Dat ik heb besloten dit paard Semmieke Rothenberger te gunnen, is omdat in de eerste plaats deze 21-jarige amazone zeer getalenteerd is en ten tweede neemt het bedrijven van topsport in de dressuur binnen deze familie een belangrijke plaats in.’’

De ouders van Semmieke zijn Gonnelien en Sven Rothenberger, die in 1996 tijdens de Olympische Spelen van Atlanta zilver wonnen met het Nederlandse team. Daarnaast veroverde Sven in het individueel klassement ook nog brons.

Gouden team

Semmieke Rothenberger, de toekomstige amazone van Flanell, eindigde op het EK junioren in 2015 individueel tweemaal met zilver en pakte goud met het Duitse team, om een jaar later dit huzarenstukje te herhalen. Op het EK voor Young Riders in 2017 maakte zij wederom deel uit van het gouden Duitse team. Vorig jaar was zij in het Italiaanse San Giovanni in Marignano oppermachtig door individueel tweemaal eerste te worden en ook met het team was er goud.

„Het is toch fantastisch dat zo’n getalenteerde amazone nu verdergaat waar ik ophoud”, vindt Roerink. „Ik heb ongelooflijk veel plezier aan Flanell beleefd. Zij is bij ons geboren en ik ben op driejarige leeftijd met haar begonnen. We hebben steeds rustig doorgewerkt en wanneer Flanell aangaf toe te zijn aan de volgende stap, maakten we die. Ik had – en daar had ik mij enorm op verheugd – op Indoor Brabant mogen starten, maar dat evenement werd als eerste gecanceld wegens de coronacrisis, half maart. Dat was een enorme teleurstelling en dat heeft mij ook aan het denken gezet. Moet, wil en kan ik het opbrengen om alles opzij te zetten om deel uit te gaan maken van het A-kader?”

Bewust een stap terug

De concurrentie in Nederland is volgens Roerink erg groot. Hoe talentvol een paard ook is, een amazone loopt altijd het risico dat het dier geblesseerd raakt. „Ja, ik doe heel bewust in sportief opzicht een stap terug, maar ik krijg er financiële onafhankelijkheid voor in de plaats. Er staat hier nog een tiental paarden die ik train en daarnaast nog een koppeltje jonge paarden. Volgend jaar worden er drie veulens uit draagmoeders geboren die Flanell als moeder hebben. Die aanhouden en ze in alle rust een goede opleiding geven, is iets dat ik me nu kan permitteren. Daarnaast heb ik nu een vijfjarige en het zou zomaar kunnen dat ik die aanhoud tot en met de Olympische Spelen van 2028. Het is dus een stap terug, maar wel in de overtuiging dat ik misschien wel vijf stappen naar voren kan zetten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu