Verrassende keuze van Dick Lukkien in aanloop naar duel tussen FC Emmen en Sparta Rotterdam

Beeld: Infographics DVHN

Beeld: Infographics DVHN

Richairo Zivkovic zou tegen Sparta Rotterdam in de basis hebben gestaan, ware het niet dat de aanvaller van FC Emmen is geschorst. Als de schijn niet bedriegt, dan kiest trainer Dick Lukkien voor een verrassende invulling.

Er werd vrijdag gebak geserveerd in De Oude Meerdijk, het onderkomen van FC Emmen. Niet vanwege de zege op Excelsior Rotterdam het weekend ervoor, maar omdat assistent-trainer Casper Goedkoop (50) en teammanager Antoine van der Linden (47) jarig waren. Ongetwijfeld hoopten beide heren hun nieuwe leeftijden zaterdagavond extra glans te geven door Sparta Rotterdam te verslaan, maar dat was op voorhand makkelijker gezegd dan gedaan.

‘Dan ontstaat er iets’

„Zij hebben daar bij Sparta echt iets goeds neergezet”, zei trainer Dick Lukkien tijdens het wekelijkse persuurtje. „In eerste instantie door goede spelers binnen te halen. Daar heeft Maurice (Steijn, red.) vervolgens een harmonieus geheel van gemaakt. Aanvallend gezien maken ze nadrukkelijk gebruik van hun spits, met daaromheen veel beweging. Dat heeft tot nu toe geleid tot een zesde plek op de ranglijst, slechts een puntje achter FC Twente. Bijzonder.”

Lukkien doelde op het aantrekken van onder anderen Tobias Lauritsen, Joshua Kitolano, Arno Verschueren en Nick Olij. „Jongens die voor de ploeg willen werken. En uiteraard hadden ze bij Sparta al een goede ‘as’ staan, met spelers als Bart Vriends en Adil Auassar. De ploeg draaide een goede voorbereiding, gevolgd door een goede start van het seizoen. Dat is zó belangrijk. Dan ontstaat er iets. Vorig jaar leek de ploeg nog te degraderen. Het kan wat dat betreft verkeren.”

Personele wijzigingen

De coach van de Emmenaren, die na de zege op Excelsior voorlopig aan de degradatiezone zijn ontsnapt, moet het zaterdagavond doen zonder Oussama Darfalou, Jeroen Veldmate (beiden niet fit) en Richairo Zivkovic (geschorst). Darfalou traint voor een deel wel weer mee met de selectie, maar richt zich op een rentree tijdens het oefenduel van komende vrijdag tegen PEC Zwolle. Veldmate heeft door een rugblessure de hele week niet op het veld getraind.

Achterin lijkt Lukkien te kiezen voor Te Wierik als vervanger van Veldmate. Daardoor ontstaat rechtsachter ruimte voor Mohamed Bouchouari. Links achterin krijgt Julius Dirksen opnieuw de voorkeur boven Lorenzo Burnet, die nog niet fit genoeg is. Wat dat betreft is er achterin genoeg te kiezen. Voorin is dat allesbehalve het geval. De schorsing van Zivkovic („aderlating”) stelt Lukkien dan ook voor een lastige keuze. Eentje die een verrassende invulling lijkt te krijgen.

‘Wachten op de 1-2’

Jari Vlak, doorgaans spelend op het middenveld, lijkt voorin een koppeltje te gaan vormen met Mark Diemers. Daarmee krijgt de Volendammer de voorkeur boven aanvallers Jasin-Amin Assehnoun en Danny Hoesen, die nog niet fit genoeg is voor een basisplaats. „Vlak is aan de bal nog weleens slordig, zeker in de kleine ruimte. Maar loop-technisch gezien is hij zeer goed. Hij kan afstanden overbruggen, weet wanneer hij moet bijsluiten en heeft bovendien een goed schot.”

Of FC Emmen daarmee een vuist kan maken tegen Sparta, tot nu toe dé verrassing van dit seizoen, durft Lukkien niet te zeggen. „Het blijkt een lastig te bespelen ploeg. Maar in Rotterdam hebben wij Sparta ook voor keuzes gesteld. Wij maakten gelijk door een prachtige goal van Ole (Romeny, red.) en in mijn beleving was het wachten op de 1-2, tot Miguel Araujo rood kreeg. Na afloop zei Maurice dat juist wij lastig te bespelen waren; hopen dat dat nu weer zo is.”