Heeft FC Groningen met Marin Sverko een nieuwe Balkan-slager in huis gehaald? De verse aanwinst uit Kroatië vertelt

FC Groningen heeft goede ervaringen met Balkan-verdedigers. Samir Memisevic verwierf hier zelfs de geuzennaam Bosnische slager. Heeft de Trots van het Noorden met Marin Sverko een nieuwe mannetjesputter aan de haak geslagen? ,,Nee’’, waarschuwt de Duitse linkspoot met Kroatische roots. Zijn verhaal, onder meer over hoe hij zich in een film waande tijdens een mooie zondag in de Groninger binnenstad.

Marin Sverko

Marin Sverko Foto: Andy Zuidema

,,Mijn achternaam doet misschien anders vermoeden, maar ik ben geboren en getogen in Duitsland. Mijn ouders zijn beiden Kroatisch. Onze familie komt uit het oude stadje Pula, in het diepste zuiden van het schiereiland Istrië. In 1990 zijn ze vanwege de Balkanoorlog met mijn opa en oma naar Duitsland gevlucht. Pas acht jaar later werd ik geboren en nog eens twee jaar later kwam mijn broertje Dorian er nog bij. Wij groeiden op in het kleine Duitse dorpje Kieselbronn, vlakbij Pforzheim dat tussen Karlsruhe en Stuttgart in ligt.”

‘De oorlog heeft geen rol gespeel in onze opvoeding’

,,Bij ons thuis is de oorlog nooit echt een onderwerp van gesprek geweest. Mijn ouders hebben het er eigenlijk nooit over met ons. Ik denk dat ze ons niet onnodig willen confronteren met de verschrikkingen van toen. Het is iets uit het verleden. Ze willen ons geen slecht gevoel over die tijd aanpraten, geen haat zaaien ten opzichte van andere landen die in die tijd betrokken waren bij het hele gebeuren. Het heeft geen rol gespeeld in onze opvoeding, behalve dat ze destijds een goede reden zullen hebben gehad om naar Duitsland te vertrekken. Inmiddels is het grootste deel van mijn familie teruggekeerd naar Kroatië, behalve ons gezin en mijn oom.”

,,Ik kom heel graag in Pula. Deze zomer wordt het moeilijk een bezoekje te brengen vanwege mijn overgang naar FC Groningen. We beginnen volgende week met de tests in het Topsport Zorgcentrum en dan starten de trainingen al. Ik moet ook nog een huisje zien te vinden. Mijn vader is al druk aan het zoeken. Het geeft niet, ik ben in mijn leven al honderden keren in Istrië geweest. Het is een heerlijke plek. Als kleine jongen gingen we er elk jaar met mijn ouders op vakantie. Ik heb er steeds een geweldige tijd gehad. Het is er in de zomer bijna altijd net zo warm als deze week in Nederland, 35, 36 graden. Perfect om naar de prachtige zandstranden te gaan, waar het water ongelooflijk helder is, vooral vanwege de vele rotspartijen denk ik. Het is allemaal puur natuur.”

‘Ik ben flink onder de indruk geraakt van FC Groningen’

,,De komende jaren wordt Groningen mijn thuis. Ik wist helemaal niet wat ik kon verwachten toen ik hier voor het eerst kwam. Ik had geen enkele referentie, kende geen andere speler die hier heeft gevoetbald, niemand die me wist te vertellen wat ik kon verwachten. Er zijn wel wat namen uit het verleden van spelers met Joegoslavisch bloed die ik tegenkwam, zoals Filip Kostic, Ajdin Hrustic en Samir Memisevic, maar die ken ik niet persoonlijk. Ik moest dus vertrouwen op het oordeel van mijn manager, op het verhaal van de mensen van de club en op mijn eigen intuïtie. Ik ben een dag op bezoek geweest bij technisch directeur Mark-Jan Fledderus, die me mee heeft genomen voor een lunch in de stad, mij het trainingscentrum heeft laten zien en het verhaal van de club heeft verteld. Toen was ik om. Ik ben flink onder de indruk geraakt van FC Groningen.

,,Ik denk dat het type voetbal waar FC Groningen voor staat en dat in het algemeen in de eredivisie wordt gespeeld mij goed ligt. In Duitsland zouden ze spreken van een gepflegtes Fussballspiel . Verzorgd spel. Niet alleen maar de lange bal hanteren en uitgaan van verdedigende stellingen, maar opbouwen van achteruit en de aanval zoeken. Dat past me beter dan het voetbal dat in veel andere competities wordt gespeeld. Het stadion vind ik trouwens ook geweldig en ik heb gehoord dat de fans ook echt te gek zijn, in positieve zin welteverstaan.”

Wedstrijden voor Jong Kroatië

,,Ik speelde afgelopen seizoen bij 1. FC Saarbrücken in de 3. Liga in Duitsland en heb ook nog een aantal wedstrijden voor Jong Kroatië gespeeld. Ik ben opgeleid door Karlsruher SC, waar ik op mijn twaalfde in de jeugd terecht kwam. Dat is echt mijn club, daar zit mijn vriendenkring. Het is een behoorlijke stap voor mij om nu in Nederland op het hoogste niveau aan de slag te gaan, maar het past helemaal in mijn doelstelling. Ik streef het hoogste na, wil zo ver mogelijk komen in mijn carrière.”

,,Als ik mezelf zou moeten omschrijven als voetballer, zou ik in de eerste plaats zeggen dat ik behoorlijk snel ben. Ik ben linksbenig. Die zijn dun gezaaid. Verder kan ik op verschillende posities uit de voeten, van centrale verdediger tot linker vleugelverdediger, middenvelder en bij het nationale team van Kroatië speel ik zelfs als rechtsback. Vraag me niet waarom. Het is zo ontstaan in onder-17 en sindsdien sta ik in alle vertegenwoordigende elftallen op die positie.”

Geen nieuwe Balkan-slager

,,De mensen moeten niet denken dat ze een nieuwe Balkan-slager hebben binnengehaald. Ik ben niet zo’n typische, grote, meedogenloze verdediger die iedereen omlegt. Ik heb wel een goede tackle in huis en ik schuw ook niet om die te gebruiken als het nodig is, maar ik zoek in de eerste plaats de voetballende oplossing. Ik weet dat ik behoorlijk grote schoenen heb om te vullen bij FC Groningen met een voorganger als Ko Itakura. Hij heeft het volgens mij heel goed gedaan hier. Ik hoop over een jaar te kunnen zeggen dat ik net zo solide heb staan te verdedigen als hij afgelopen seizoen.’’

,,Ik heb in ieder geval ontzettend veel zin in dit nieuwe avontuur. Het lijkt me ook leuk om de stad verder te leren kennen. Tijdens de lunch met Mark-Jan Fledderus zaten we in een cafeetje in de binnenstad en was ik echt verbaasd over hoe Groningen leeft. Het was op een zondag. In Duitsland kan je op zondag een kanon afschieten. Er is dan helemaal niets te doen, alles is gesloten, maar in deze stad waren alle winkels en barretjes open. Het bruiste op elke straathoek. Al die mensen die op de been waren, al die auto’s die stonden te wachten voor het bruggetje dat omhoog ging. Het klinkt misschien gek, maar ik kende dat alleen van films. Deze stad leeft echt.”

‘Ik zou graag nog eens Champions League spelen’

,,Ik verheug me erop Groningen aan mijn familie te laten zien. Ik kom niet uit een typisch voetbalgezin, weet ook niet van wie ik de voetbalgenen heb. Ik ben de enige in onze familie die op dit niveau sport en prof is geworden. Dat is altijd mijn droom geweest. Ik heb nooit aan iets anders gedacht. Voor school wilde ik niet echt deugen. Ik heb veel gespijbeld, was altijd op het sportveld te vinden of in het krachthonk. Op het laatst vroegen ze helemaal niet meer waar ik was. Nee, dan mijn broertje. Hij is een echte studiebol, studeert voor economisch ingenieur op de hogeschool in Pforzheim. Hij is heel slim. Mijn moeder heeft een verzekeringskantoortje en mijn vader werkt in een fabriek. Het zijn hardwerkende mensen.”

,,Het is tijd voor mij om nieuwe doelen te stellen bij FC Groningen. In de eerste plaats wil ik zoveel mogelijk wedstrijden spelen, komend seizoen en de jaren erna. Ik wil mijn aandeel hebben in het elftal, helpen om het beste eruit te halen dat erin zit. Succesvol zijn voor de club, de supporters en voor mezelf. Dat is waar het mij om gaat. Natuurlijk heb ik ook ambities voor de langere termijn. FC Groningen is voor mij de stap in de juiste richting. Ik hoop er nog vele stappen op te laten volgen. Ik zou heel graag nog eens Champions League spelen. En natuurlijk het Kroatisch elftal halen. Maar eerst wil ik mijn verblijf in Groningen tot een succes maken. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu