Veteraan verslaat opkomende jeugd

De start van de National Hotrods op circuit De Polderputten in Ter Apel. Foto: Huisman Media

Ondanks hevige tegenstand van Jeffrey Zwiep en Reimon Bos won Brabander John van den Bosch op circuit De Polderputten in Ter Apel de prestigieuze Euromaster of National Hotrods.

John van den Bosch heft de reusachtige beker tijdens de huldiging breed lachend ten hemel. De 57-jarige ‘veteraan van het ovalracen’ is na een overwinning nog net zo enthousiast als in zijn beginjaren. De winst van vandaag vergeet hij zeker niet snel, zegt hij. In een zinderende strijd met noordelijke concurrenten Jeffrey Zwiep en Reimon Bos gaat hij uiteindelijk vanaf poleposition als eerste over de meet.

Van den Bosch krijgt de winst zeker niet in de schoot geworpen. Zwiep en Bos leggen Van den Bosch het vuur continu aan de schenen, maar dankzij zijn ervaring, slimheid en zeker ook zijn racekwaliteiten wordt deze prijs al weer voor de zevende keer door de inwoner van Rosmalen in de wacht gesleept. De ervaren noordelijke coureurs Johan Sanders, Erik Emming en Mark Teuben missen de finale door motorisch ongemak.

Van den Bosch, die door de overwinning ook de meeste punten voor het NK verzamelt en de titel nauwelijks meer kan ontlopen, is als een kind zo blij dat hij de aanstormende jeugd weer een poets heeft kunnen bakken. Hij zegt deze zevende overwinning nog net zo mooi te vinden als de eerste keer. ,,Die jonge jongens worden steeds sterker’’, steekt Van den Bosch zijn bewondering niet onder stoelen of banken. ,,Ik kreeg na twintig van de dertig ronden wel problemen met mijn remmen, maar Zwiep en Bos hadden daar ook last van.’’

Zwiep, die het volgend seizoen vrijwel zeker de klasse van de nationale hotrods gaat verlaten, stelt zich na afloop tevreden met zijn tweede plaats. ,,Op de eerste dag had ik met pech te kampen, maar vandaag ging het een stuk beter. Ik mag daarom niet klagen.’’

Bos, de verrassende winnaar van de vorige wedstrijd in juli, komt net te kort om een hogere klassering te bereiken. ,,Het zat er niet in’’, spreekt Bos realistisch. ,,Ik ga me nu richten op het volgend seizoen.’’

Het raceweekend in Ter Apel heeft voor het meelevende publiek veel prachtige surprises in petto. Zaterdagavond vermaken de toeschouwers zich enorm op het Europees kampioenschap van de twee liter Hotrods, met deelname van de gehele top van het ovalracen uit Groot- Brittannië, Duitsland en Nederland. Liefst dertig pijlsnelle deelnemers vliegen over het ovaal. Dat de strijd een aantal keren geneutraliseerd moet worden na een aantal crashes is een logisch gevolg. De Schot William Hardy wordt de glorieuze winnaar, voor zijn landgenoot en wereldkampioen Gordon Alexander. De Nederlander Christiaan Smidt komt op een eervolle derde plaats terecht.

Een speciale demo van de Saloon Stockcars lijkt sterk op botsautootjes. Deze speciaal met een soort harnas geprepareerde auto’s mogen elkaar wel raken, waardoor er een enorm spektakel op en buiten de baan ontstaat. De helft van de deelnemers haalt de finish niet.

De Ninjakarts, speciaal omgebouwde grasmaaimachines, worden door Britse kinderen onder de tien jaar bestuurd. De karretjes mogen elkaar beslist niet raken. Een brutaal rijdertje trekt zich er niets van aan. Een waarschuwende vinger van een baanofficial doet echter wonderen.

Uitslagen

Euromaster of National Hotrods: 1. Van den Bosch (Rosmalen0, 2. Zwiep (Schoonoord), 3. Bos (Noord Sleen), 4. Veenstra jr. (Ter Apel) 5. Meijer (Ter Apel),

Twee liter Hotrods: 1. Hardie (Schotland), 2. Smidt (Nijmegen), 3. Leech (Engeland).

Juniorenklasse: 1. Emming (ter Apel), 2. Van Haarlem (Doetinchem), 3. Van de Akker (Nuland).

Standaardklasse 1400: 1. Arends (ter Apel), 2. Van Klinken (Valthermond), 3. Bontjer (Valthermond).

Standaardklasse 2000: 1. Jeffrey/Kevin Zwiep (Valthermond), 2. Bos (Ter Apel), 3. Van der Zwaag ITer Apel).

BMW Cup: 1. Boes (Vroomshoop), 2. Zwiep (Schoonoord), 3. Veldkamp (Schoonoord).

Superrods Sportklasse: 1. André de Boer (Schoonoord), 2. Theo de Boer (veendam), 3. Walsma (Joure).

Superrods Superklasse: 1. Teerink (Halle), 2. Damstra (Giekerk).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu