Drie roeiers uit Groningen door bij EK. Ymke Clevering, Veronique Meester, Ilse Kolkman en Melvin Twellaar moeiteloos ronde verder

Ymke Clevering en Veronique Meester.

Ymke Clevering en Veronique Meester. Foto: ANP

Zeven van de veertien Nederlandse ploegen zijn rechtstreeks door naar de volgende ronde bij de Europese kampioenschappen roeien, waaronder drie boten met Groningers.

Ymkje Clevering (Gyas) en Veronique Meester (Nereus) wonnen hun serie in de vrouwen tweezonder met grote overmacht. Ze vormden de eerste Nederlandse boot van de dag die zich plaatste voor de finale op zondag. Regerend Europees kampioen Roemenië won de andere voorwedstrijd, De laatste keer dat de Nederlanders en Roemenen elkaar in een rechtstreeks duel ontmoeten was bij de wereldkampioenschappen vorig jaar september en toen waren Clevering en Meester sneller.

Ook Melvin Twellaar (Aegir) en Stef Broenink wonnen hun race en plaatsen zich daarmee voor de halve finale zaterdag. Het tweetal dat in Tokio olympisch zilver veroverde, stapte, na elk vorig jaar een uitstapje naar een andere boot gemaakt te hebben, weer samen in de dubbeltwee met als doel in Parijs op de hoogste trede van het ereschavot te eindigen. Deze Europese kampioenschappen zijn een eerste serieuzere test in een van de zwaarst bezette bootsklassen.

Overmacht vrouwen dubbelvier

De derde ploeg met een Groninger aan boord en rechtstreeks door naar de finale zaterdag is de vrouwen dubbelvier met daarin Aegir-roeister Ilse Kolkman. Het kwartet roeide een gedegen race en won met overmacht hun serie en is daarmee door naar de eindstrijd op zondag. De ploeg die vorig jaar zilver won op de Europese en wereldkampioenschappen is voor de helft gewijzigd. ,,Ons hoofddoel was een goede race varen. Dat is gelukt en dat we dan ook winnen is mooi meegenomen’‘, aldus Kolkman.

,,Het mag aanvallender na de 1000 meter’‘, was het commentaar van Marloes Oldenburg. De Gyas-roeister is met de vierzonder als derde geëindigd en moet nu via de herkansing een startbewijs voor de finale verdienen. Aanvallen deden de Denen wel en met een imponerende tempoversnelling passeerden ze de Nederlandse boot. Dit leverde de Denen geen rechtstreekse finaleplaats op. Wel voor de Ieren die de serie wonnen. ,,Nee, we hebben de Denen niet bewust laten gaan’‘, reageert Oldenburg, die daarmee onderstreept dat de ploeg aanvallend te kort kwam.

Skiffeuze Karolien Florijn, de vrouwen dubbeltwee, mannen dubbelvier en de mixed para dubbeltwee plaatsen zich eveneens voor volgende ronde. De mannen acht heeft zaterdag een rechtstreekse finale.