Vier op een rij voor FC Emmen in oefencampagne. Op sfeervolle Oude Meerdijk is ook Heracles Almelo geen partij voor de Drenten

FC Emmen heeft zijn vierde oefenzege op rij geboekt. Op de eigen sfeervolle Oude Meerdijk werd Heracles Almelo met 4-1 verslagen, en dat geeft de burger moed richting de competitiestart over een kleine twee weken.

FC Emmen-speler Arnaud Luzayadio in duel met Heraclied Ruben Roosken.

FC Emmen-speler Arnaud Luzayadio in duel met Heraclied Ruben Roosken. Foto: Jan Kanning

Een met zon overgoten stadion De Oude Meerdijk, ruim tweeduizend sfeermakers op de tribune en een tegenstander van eredivisieformaat. Op voorhand waren de ingrediënten aanwezig voor een ouderwets lekkere oefenpot. De vierde en tevens voorlaatste voor FC Emmen in voorbereiding op het nieuwe seizoen.

De voorgaande drie, tegen Germania Leer (0-4), Jong Ajax (1-4) en Rot-Weiss Essen (0-3), werden allen gewonnen. Daar een vierde zege aan toevoegen, zou de Drenten richting de start van de eerste divisie over twee weken extra vertrouwen geven.

FC Emmen begon echter stroef aan de eerste helft. Wat dat betreft leek de ontmoeting met Heracles Almelo enigszins op die van dinsdag in het Duitse Herzlake, toen de Drenten geruime tijd moeite hadden het stugge Rot-Weiss Essen de wil op te leggen. De beste kansen waren in de beginfase dan ook voor de bezoekers, maar het was onder anderen doelman Michael Brouwer die zijn voormalige werkgever dwarszat.

Daar stond een kansje van Peter van Ooijen tegenover, die de bal over het Almelose doel schoot. Zodoende hielden de Heraclieden zich op De Oude Meerdijk staande.

Peter van Ooijen breek andermaal de ban

Tegen Rot-Weiss Essen was er een subliem binnengeschoten vrije trap van Peter van Ooijen voor nodig om de wedstrijd open te breken. Van Ooijen, die komend seizoen verzekerd lijkt van een plekje in de basis, brak ook tegen Heracles Almelo de ban.

Op het moment dat het publiek op de banken ging staan en daarmee leek aan te geven dat er toch echt wel iets moest gebeuren, schoot Van Ooijen de bal prompt van buiten het zestienmetergebied met een boog over Heracles-doelman Robin Jalving. De ex-Emmenaar zag de bal in de verre hoek tegen de touwen ploffen.

Vanaf dat moment was FC Emmen vrijwel de gehele wedstrijd de betere ploeg. Ook in de tweede helft, toen Heracles spelers inbracht die normaal gesproken komend seizoen bij de eredivisionist in de basis zullen starten. Op een paar plaagstootjes na, kwamen de bezoekers niet meer tot grote kansen.

Dat wedstrijdbeeld werd eer aangedaan door twee doelpunten van invaller Rui Mendes. De proefspeler bracht zichzelf daarmee ogenschijnlijk een stapje dichterbij een contract in Emmen. Ook Van Ooijen deed nog een duit in het zakje en verschalkte Jalving andermaal.

Jeroen Veldmate: ‘Het vertrouwen zit goed’

Door een ietwat gelukkige treffer van Ismail Azzouzi - een gekraakt schot dat alsnog buiten bereik van doelman Michael Brouwer het doel inrolde - deed Heracles iets terug, maar het mocht niet baten. Daarmee is de vierde zege op rij in de oefencampagne een feit en dat stelt aanvoerder Jeroen Veldmate tevreden.

„In het veld merk je dat er absoluut dingen beter moeten”, zegt hij. „Niet alles gaat nog goed, maar er zit wel veel energie in de ploeg. Er zijn zoveel nieuwe, goede jongens bij de selectie gekomen. Daarom is alles nog steeds erg wennen. Maar ik denk dat wij op voetballend gebied nog heel veel gaan groeien.”

Dat Heracles Almelo gistermiddag de eerste helft met de tweede garnituur aantrad, doet volgens Veldmate niets af aan de zege.

„Natuurlijk, het zijn jongens die waarschijnlijk in augustus bij de competitiestart niet in de basis zullen staan, maar ze hadden allen een goed niveau. Bovendien kwamen hun beoogde basisspelers er de tweede helft in en toen scoorden we ook nog een aantal keer. 4-1 winnen van een eredivisieploeg is gewoon lekker, dan creëer je met z’n allen een soort geloof in wat je aan het doen bent. Het is onmogelijk om voor de competitiestart alle fouten uit ons spel te halen, maar het vertrouwen zit goed.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu