Vierde official had Van Gaal rood gegeven voor karatetrap

Vierde official had Van Gaal rood gegeven voor karatetrap ANP

Louis van Gaal had 25 jaar geleden geluk dat Adrian Porumboiu slechts de vierde official was bij de finale tegen AC Milan (1-0) om winst van de Champions League. Want als de Roemeen de hoofdscheidsrechter was geweest bij die eindstrijd, dan had hij de coach van Ajax zeker met een rode kaart naar de tribune verwezen.

Van Gaal werd woedend toen scheidsrechter Ion Craciunescu gevaarlijk spel van Marcel Desailly onbestraft liet. De coach probeerde de onbesuisde actie van de speler van AC Milan langs de zijlijn te imiteren. De voormalige gymnastiekleraar koos voor een karatetrap, die al snel de hele wereld over ging.

Vierde official Porumboiu attendeerde hoofdscheidsrechter Craciunescu op wat er was gebeurd. "Ik vond zijn actie uitermate ongepast", vertelt Porumboiu in Terug naar Wenen, een terugblik op de finale van de supportersvereniging van Ajax. "Ik kijk er niet anders naar dan 25 jaar geleden. Van Gaal had naar de tribune gestuurd moeten worden."

Acrobatiek

"Het was een knap staaltje acrobatiek. Ik vraag me af of hij nog steeds in staat is zo’n actie uit te voeren," grapt de inmiddels 69-jarige Roemeen, die eind 1996 stopte als scheidsrechter en sinds 2003 eigenaar is van voetbalclub FC Vaslui.

Het is komende zondag 25 jaar geleden dat Ajax ten koste van AC Milan de Champions League won, met dank aan een doelpunt van de toen 18-jarige Patrick Kluivert.

Nieuws

Meest gelezen

menu