Vijfde titel Carlsen in Wijk aan Zee

Vijfde titel Carlsen in Wijk aan Zee ANP

Magnus Carlsen heeft voor de vijfde keer in zijn rijke carrière het schaaktoernooi van Wijk aan Zee gewonnen. De Noorse wereldkampioen had zondag in de dertiende en laatste ronde voldoende aan een remise.

Carlsen kreeg met wit wel voordeel tegen Ding Liren, maar de Chinees maakte in de verdediging geen beslissende fouten. Na 99 zetten stond er een patstelling op het bord. Carlsen kwam in de eindrangschikking uit op negen punten.

Fabiano Caruana was de enige die de Noorse favoriet nog kon bedreigen op de slotdag. De Amerikaan had daarvoor met zwart moeten winnen van de Evgeni Tomasjevski, maar dat lukte niet. De Rus kwam veel beter te staan en dwong hem na 63 zetten zelfs tot opgave. Caruana bleef tweede en kreeg met acht punten gezelschap van Ding.

Ontsnapping

Anish Giri sloot het toernooi, geen gedenkwaardige in zijn carrière, af in stijl: met een wonderbaarlijke ontsnapping. De 21-jarige Hagenaar zat met wit tegenover Hou Yifan, de beste schaakster van de wereld, en kwam niet voor het eerst in grote problemen. Stug volhouden leverde hem een half punttotaal zevenop. Zijn Chinese opponente zag de wegwijzers naar winst niet. Dat overkwam haar vaker in Wijk aan Zee.

Loek van Wely bracht zijn eindtotaal op vijf punten door een snelle remise Wei Yi. Na 31 zetten waren de Tilburger en de Chinees het daarover eens.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu