Viroloog Osterhaus: eredivisie hervatten is niet waarschijnlijk

Viroloog Osterhaus: eredivisie hervatten is niet waarschijnlijk ANP

Viroloog Ab Osterhaus kreeg veel kritiek toen hij voorspelde dat de Keukenhof waarschijnlijk dicht moest en de Grote Prijs van Zandvoort en het Songfestival niet zouden doorgaan. Ook over een snelle hervatting van de eredivisie is hij niet positief. "Ik zeg nooit, nooit", stelt hij. "Maar met de wetenschap van nu wordt dat erg lastig."

De KNVB hoopt de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie voor 3 augustus alsnog af te ronden. De bond kijkt reikhalzend naar 21 april als premier Mark Rutte met nieuwe mededelingen voor de bestrijding van het coronavirus komt.

"Maar voordat voetballers weer samen trainen, moeten we eigenlijk weten of ze besmet zijn", zegt Osterhaus. "Bedrijven werken met man aan macht aan mogelijkheden om te testen. Alles kan. Maar zelfs als we ons over een paar weken al redelijk massaal kunnen testen, en dat vraag ik me echt af, dan staan voetballers denk ik niet vooraan in de rij. Ik denk dan eerder een medisch personeel of mensen in verpleeghuizen."

Geen toeschouwers

Osterhaus kan lastig inschatten wanneer er weer gevoetbald wordt. Hij sluit niet uit dat er het hele kalenderjaar geen toeschouwers meer op de tribunes zitten. De viroloog weet waarover hij praat, als regelmatige bezoeker van de Johan Cruijff ArenA. "Supporters zitten niet braaf stil. En we weten inmiddels dat het virus zich sneller verspreidt als mensen gillen, schreeuwen of zingen. Dat hebben we met bezoekers van kerkdiensten al gezien."

"Als enkele mensen in een stadion besmet zijn, dan kan het hard gaan", weet Osterhaus. "Als je het aan een viroloog vraagt, dan is het het systeem dat China hanteert het veiligste. Iedereen testen en de mensen die positief zijn in quarantaine zetten. Dan is het hele probleem in ruim een maandje opgelost denk ik. Maar we leven in een andere samenleving, met een andere cultuur van gehoorzaamheid en behoefte aan privacy. We moeten ook afwachten hoe de corona-app gaat werken", weet de viroloog die door zijn vele optredens op televisie een bekende Nederlander is geworden.

"Ik snap dat de belangen in het voetbal groot zijn, zeker in grote competities", zegt Osterhaus. "Daarom moeten ze worden uitgespeeld. Maar de financiële schade in het voetbal is maar een schijntje van de schade in de wereldeconomie. Voetbal is nu niet het belangrijkste, lijkt me. En stel dat je weer gaat spelen, hoe handhaaf je dan de regels die nodig zijn om het coronavirus te bestrijden. Wat als mensen niet op tribunes mogen zitten maar samen in een kroeg gaan kijken? We hebben gezien wat er is gebeurd met feesten op wintersport en carnaval."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu