Virtuele toeschouwers bij Deense voetbalclub Aarhus

Virtuele toeschouwers bij Deense voetbalclub Aarhus ANP

De Deense voetbalcompetitie wordt volgende week donderdag in Aarhus hervat mét fans op de tribune. De supporters mogen als gevolg van de coronacrisis niet fysiek aanwezig zijn, maar ze kunnen hun team virtueel aanmoedigen via Zoom. AGF Aarhus, de club van de Nederlandse verdediger Kevin Diks, plaatst grote schermen langs het veld van het Ceres Park waarop de liveverbinding via Zoom te zien is voor de spelers.

Fans van de nummer 3 van de Deense Superliga kunnen in de webshop van Aarhus een gratis kaartje bemachtigen voor het duel met Randers FC. Ze mogen zelf kiezen in welk vak ze willen 'zitten'. De supporters met een kaartje voor hetzelfde vak worden bij elkaar geplaatst in een Zoom-verbinding. Het is de bedoeling dat de spelers op het veld zo toch aangemoedigd kunnen worden. Er zit wel enige vertraging op de verbinding. Medewerkers van de club houden in de gaten of alle fans op de videoverbinding zich netjes gedragen.

"Dit wordt de eerste wedstrijd in lange tijd. We gaan dat vieren met een historisch digitaal initiatief", zegt directeur Jacob Nielsen van AGF. "We zijn trots dat we als eerste club ter wereld dit gaat doen."

De club uit Aarhus heeft meer initiatieven bedacht om de fans te betrekken. De supporters kunnen een foto van zichzelf op een kartonnen bord laten plaatsen op de tribunes. Ze mogen een paar dagen voor de wedstrijd ook sjaals, vlaggen en tekeningen ophangen in het stadion. Elders in de stad, in het park Tangkrogen, wordt de wedstrijd uitgezonden op een grote scherm in een drive-in bioscoop. Vanuit hun auto kunnen voetbalfans daar het duel bekijken. De toegangsprijs per auto bedraagt ruim 50 euro, seizoenkaarthouders van AGF Aarhus kunnen voor de helft van de prijs naar binnen.

Nieuws

Meest gelezen

menu