Vivianne Miedema over stilgelegde competitie in Engeland: 'Sommige speelsters werken ook nog als verpleegkundige. Nou, daar zijn ze harder nodig dan op het voetbalveld'

Net nu Vivianne Miedema uit Hoogeveen haar optrekje in Londen aan het inrichten is, heeft de FA de stekker uit de competitie getrokken. ,,Sommige speelsters werken ook nog als verpleegkundige. Nou, daar zijn ze harder nodig dan op het voetbalveld.”

Vivianne Miedema (r).

Vivianne Miedema (r). Foto: BSR Agency

Oranjes topscorer aller tijden is net haar wc in Londen aan het boenen als er een telefoontje uit Nederland komt. Vivianne Miedema (23) en haar partner Lisa Evans zaten tien weken lang bij Evans’ ouders in het piepkleine Schotse Guildtown, terwijl hun huis in Londen al was gekocht. Guildtown is nu dus weer ingeruild voor de Britse metropool en zodoende staat hun optrekje daar vol met verhuisdozen, een dag nadat de Engelse voetbalbond FA had besloten de stekker uit het huidige seizoen van de Women’s Super League te trekken.

Geen ontknoping, ook geen strijd om wel of geen Champions League. Alles draait voor Miedema nu om de vraag hoe de badkamer en de keuken eruit gaan zien, daar in Londen. ,,En dat terwijl de competitie voorbij is”, aldus Miedema. ,,Het liefst zouden we weer naar Lisa’s familie gaan, of de mijne. Maar dat komt misschien hierna. Niemand van de club is nu in Londen, iedereen is naar huis. Wel is het fijn dat we nu eindelijk duidelijkheid hebben.”

Geen uitsluitsel

Want ja, het hing wel in de lucht dat de FA de competitie zou gaan beëindigen, maar uitsluitsel was er nog niet. Al is het nog steeds niet duidelijk of er een kampioen komt, of er teams promoveren en degraderen en, voor Miedema belangrijk, wat er met de Champions League-tickets gebeurt. Arsenal staat derde, op vier punten van koploper Manchester City dat een wedstrijd meer speelde.

Chelsea staat daartussen met een puntje meer dan Arsenal uit evenzoveel wedstrijden. Als de huidige tussenstand de eindstand wordt, zou dat betekenen dat Miedema en haar Nederlandse teamgenoten Daniëlle van de Donk en Jill Roord zich niet kwalificeren voor de Champions League.

Waar hemel en aarde wordt bewogen om de Premier League bij de mannen tot een einde te brengen, is dat dus bij de vrouwen geen issue meer. Reden ook voor Chelsea-verdedigster Magdalena Eriksson om zich openlijk af te vragen waarom ‘de competitie bij de mannen ten koste van alles afgemaakt moet worden en die van ons niet’. Miedema staat daar wel iets anders in.

Grotere plaatje

,,Het is zonde dat we nu geen kans krijgen om ons alsnog te kwalificeren voor de Champions League, maar ik vind wel dat je het grotere plaatje moet zien. Bij de mannen willen ze hervatten, maar sommige spelers zien dat niet eens zitten”, zo wijst Miedema op bijvoorbeeld Watfords Troy Deeney, die vanwege ademhalingsproblemen van zijn vijf maanden oude zoontje geen enkel risico op het coronavirus wil lopen.

,,Ik snap dat wel. We willen allemaal het liefst dat de competitie wordt afgemaakt, maar hier in Engeland lopen we ook nog eens vier, vijf weken achter op Nederland en Duitsland, wat betreft de ontwikkeling van het virus. Dan kunnen we de competitie wel afmaken, maar dan zijn we straks volgend jaar oktober nog bezig. En sommige voetbalsters in de League werken nog naast hun carrière, bijvoorbeeld als verpleegster. Nou, die zijn daar wel harder nodig dan op een voetbalveld. De situatie bij ons is gewoon heel anders dan bij de mannen.”

Eerder zei Miedema al dat ze niet bang is dat het coronavirus de explosieve ontwikkeling van het vrouwenvoetbal zal lamleggen. Maar ze is zich er wel van bewust dat er een behoorlijke financiële klap aan zit te komen. Miedema hoopt op een gebaar vanuit de mannenwereld. ,,Ik zou het mooi vinden als de Premier League bijvoorbeeld een miljoen in de vrouwencompetitie zou steken.”

Vraagtekens

De duidelijkheid over het lot van het huidige voetbalseizoen vindt Miedema fijn, desalniettemin zijn er nog volop vraagtekens. De UEFA beraadt zich nog over het huidige Champions League-seizoen, waarin Arsenal in de kwartfinale tegen Paris Saint-Germain zou spelen. Op basis van de huidige ranglijst speelt Arsenal dus géén Champions League volgend jaar.

,,Normaal ben ik geen goede verliezer”, zegt Miedema. ,,Maar dit keer wel. We hebben het zelf te vaak laten liggen. Misschien spelen we de Champions League van dit jaar nog uit, al zouden de teams uit de Bundesliga (die wél wordt uitgespeeld, red.) dan in het voordeel zijn. Of kwalificeren de kwartfinalisten van nu zich automatisch voor de editie van volgend jaar als de Champions League niet uitgespeeld wordt. Het is hoe dan ook een rare situatie, maar dat geldt voor bijna alle sporters.”

Een kleine opsteker is dat Miedema in elk geval topscorer is geworden van Engeland met zestien doelpunten. Lachend: ,,Die titel had ik natuurlijk nooit meer uit handen gegeven.” Daarbij verkoos de BBC haar al eerder als speelster van het jaar. Alles bij elkaar reden voor een bescheiden feestje? ,,Tussen de verhuisdozen, ja. We gaan nu beginnen aan die met de kleren erin. Alleen dat zijn er al tien…”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
menu