Volleybalster Manon Torenbeek (19) uit Sleen speelt volgend seizoen met Sudosa-Desto uit Assen in de eredivisie. 'Deze stap had ik niet durven dromen'

Volleybalster Manon Torenbeek (19) uit Sleen - achterste rij rechts - speelt komend seizoen met Sudosa-Desto in de eredivisie. Eigen foto

Volleybalster Manon Torenbeek klom de afgelopen twee seizoenen met Sudosa-Desto met geduld naar de top. In het kielzog van het felbegeerde licentie voor de eredivisie werd afgelopen weekend ook het kampioenschap van de Topdivisie A binnengeharkt.

De 19-jarige inwoonster van Sleen had dankzij meerdere aanbiedingen overigens al in de eredivisie kunnen spelen.

,,Ik heb er de afgelopen twee seizoenen heel bewust voor gekozen om nog niet naar de eredivisie te gaan. Bij Sudosa-Desto zit ik ontzettend goed op mijn plek. Om dan nu samen met mijn team deze stap wel te maken, had ik niet durven dromen. Het is echt fantastisch om met het Asser volleybalbolwerk naar de eredivisie te gaan.”

Professionalisering

De stap naar de eredivisie betekent volgens Manon Torenbeek ook een onvermijdelijke professionaliseringslag.

,,Sudosa-Desto heeft twee jaar geleden de intentie uitgesproken om zijwaarts in te stromen in de eredivisie. Hiervoor moest de club aan veel eisen voldoen en is er al een flinke stap gezet naar de doorontwikkeling van de organisatie. Binnen het team en de staf zullen enkele veranderingen plaatsvinden. Daarnaast zal ook het aantal trainingsuren aanzienlijk worden opgeschroefd.”

Ruim 1.80 meter lang

De volleybalsport is de ruim 1.80 meter lange Manon Torenbeek op het lijf geschreven. Ze begon destijds bij de mini’s van volleybalvereniging Sleen, zat daarna twee jaar bij de C’s en drie jaar bij de B’s. De A’s sloeg ze over en speelde al op haar 14e jaar bij Dames 1 van Sleen. In 2017 volgde de overstap naar Emmen ’95.

De beloftevolle passer/loper boekte flinke progressie, en twee jaar later werd ze toegevoegd aan de selectie van Topdivisionist Sudosa-Desto.

„Ik kwam binnen als een jonge speelster die nog veel moest leren. Ik had speelsters om mij heen die beter waren en zo kon ik me aan hun niveau optrekken. Al aardig snel kon ik goed met het niveau meekomen, en ik ben nu een vaste waarde geworden in het team. Dit geeft een goed gevoel.”

Licentie eredivisie

Sudosa-Desto werd afgelopen weekend kampioen van de Topdivisie A en is klaar voor de stap naar het hoogste niveau van Nederland.

,,Na het kampioenschap in de Topdivisie A afgelopen weekend en alle inspanningen van de club om de licentie voor de eredivisie rond te krijgen, hebben we het zeker verdiend om daar komend seizoen te staan”, zegt de eerstejaars student van de opleiding Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Frank en vrij

Sudosa-Desto stapt volgens Manon Torenbeek frank en vrij de eredivisie binnen. ,,Het doel is om vooral ontzettend veel passie en plezier te beleven. We zullen uiteraard veel gaan leren, maar de focus ligt toch ook vooral op een mooie prestatie neerzetten.”

Dat moet gebeuren onder leiding van de twee nieuwe trainers: Mark Afman en Erwin Sikkema.

Nieuws

Meest gelezen

menu