Voor Vrieling is Kleintje Outdoor Tolbert een ideale gelegenheid om talenten te scouten

Jur Vrieling speurt in Tolbert naar talentvolle paarden. Foto: Persburo Melissen

Ruim achttienhonderd starts verwerkt de organisatie van Kleintje Outdoor Tolbert in tal van springrubrieken. Voor Jur Vrieling een mooie gelegenheid om jeugdige vierbenige talenten te scouten.

Het is een ongewoon gezicht om Jur Vrieling in vrijetijdskledij op een hippisch evenement te zien. ,,Ik zou dit weekeinde in het Noorse Drammen rijden, maar dat land is gesloten voor Nederlanders. Belgen en Fransen zijn daar wel welkom, net als de Britten en de Ieren, die nota bene door Nederland rijden om naar deze wedstrijd gaan’’, vertelt Vrieling.

Dat hij in Tolbert niet zelf in actie komt als ruiter is voor hem logisch. ,,Thuis heeft Suzanne Tepper de paarden voorbereid voor dit evenement. Ik had dan twee dagen geleden weer op die paarden moeten gaan zitten. Alles op het laatste moment weer gaan omzetten, is geen goede voorbereiding op een wedstrijd als deze, vind ik.’’

Vrieling geeft zijn ogen goed de kost

Daarnaast geeft het hem de mogelijkheid zijn ogen goed de kost te geven. ,,Er komen veel jonge paarden aan de start en ik heb er reeds een paar gezien die ik als talentvol omschrijf. Met enkele eigenaren heb ik afspraken gemaakt om in de komende weken deze paarden zelf te gaan testen en hopelijk kan ik er dan een paar kopen. Net als alle andere topruiters moeten we jonge talenten proberen aan te kopen, om die via de weg van de geleidelijkheid op te leiden tot hopelijk echte toppers.’’

Vrieling is overigens niet de enige die tracht jonge talenten te scouten, want ook bekende paardenhandelaren als de gebroeders Hendrix, Willem Greve en Johan Heins volgen de verrichtingen van de jonge paarden vol interesse.

‘Ik voelde me een profiteur’

Voor Vrieling was het vorige week vrijdag in Praag een vreemde ervaring samen met zijn teamgenoten de landenwedstrijd te winnen zonder van start te gaan. ,,Je bent samen met je paard bezig je te focussen op de rit die je moet gaan rijden en op het laatste moment kom je erachter dat je al je voorbereidende werk voor niets hebt gedaan. Ik voelde me tijdens de prijsuitreiking een beetje een profiteur. Overigens was dat gevoel zondag na de derde plek in de Grote Prijs over. Ik heb mijn teamleden hartelijk bedankt dat zij er dankzij hun goede rijden voor hadden gezorgd dat ik met Glasgow van ’t Merelsnest optimaal uitgerust aan die wedstrijd kon beginnen.’’

Komende week is in Exloo een internationale wedstrijd en daar gaat Vrieling wel van start met een aantal jonge paarden. ,,Over twee weken is Valkenswaard en daar rijd ik mijn toppaarden Glasgow van ’t Merelsnest en Fiumicino van de Kalevallei’’, vertelt de ruiter te voet, terwijl hij de verrichtingen van een 6-jarige nauwgezet volgt.

Kleintje Outdoor Tolbert wordt vandaag afgesloten met een heuse Grote Prijs, waarvoor zich niet alleen vele noordelijke topruiters hebben ingeschreven, maar ook vele nationale toppers. ,,Door de coronacrisis heeft onze sport lang stil gelegen. De omstandigheden in Tolbert zijn voor paarden en ruiters perfect en daarom wil iedereen hier heel graag van start gaan’’, vervolgt Vrieling, die op een sukkeldrafje achter een bruin paard aanholt dat de ring verlaat om direct met de eigenaar het gesprek aan te gaan. Hij lijkt weer een talent te hebben gescout.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu