Voor waterpolodames ESTA uit Emmen is promotie naar eerste klasse geen sprong in het diepe. 'Maar het was wel kantje boord'

De waterpolospeelsters van ESTA zijn gepromoveerd naar de eerste klasse.

De waterpolospeelsters van ESTA zijn gepromoveerd naar de eerste klasse. Foto: ESTA

De waterpolodames van ESTA zijn erin geslaagd om te promoveren naar de eerste klasse, het een na hoogste niveau in Nederland. Volgens aanvoerster Julia Barkhuis is dat geen grote sprong in het diepe.

,,Hier wilden we ook naar toe en het is een geweldige opsteker voor de waterpolosport in deze regio”, zegt de 23-jarige polospeelster uit Nieuw-Buinen aan de rand van zwembad Aquarena in Emmen.

‘Met beide handen aangegrepen’

De dameswaterpoloploeg van ESTA (Emmen, Stadskanaal en Ter Apel) eindigde dit seizoen in de tweede klasse op de tweede plaats, maar door het terugtrekken van kampioen SWOL DA2 kwam er een promotieplek vrij.

,,Dat hebben we met beide handen aangegrepen, want met de stap naar het tweede niveau van Nederland zijn we heel blij. Al was het wel kantje boord. Door verschillende omstandigheden hebben we aan het einde van het seizoen punten laten liggen.”

Doelpuntenproductie

Julia Barkhuis verstaat de kunst om met een kwieke armslag beheerst uit te halen en anticipeert goed op de bewegingen van de tegenstanders. Als midvoor leverde ze een belangrijke bijdrage in de doelpuntenproductie van de hoofdmacht en is op meerdere posities inzetbaar. „Naast midvoor lig ik ook regelmatig op de tweede lijn. Daarnaast kan in de break goed gebruikmaken van mijn snelheid, maar volgend seizoen wil ik ook op meerdere posities spelen.”

Teamaspect

Over de kracht van ESTA zegt de allrounder het volgende. ,,We zijn een hecht team en als er een schakel ontbreekt dan merk je dat direct. Naast het teamaspect wordt er door de dit seizoen aangetreden trainer-coach Berthil Gringhuis ook veel aandacht geschonken aan de tactische lijnen.”

De credits voor het sportieve succes gaan volgens Barkhuis dan ook voor een belangrijk deel naar de trainer. ,,Hij heeft het goed aangepakt en ons steeds weer uitgedaagd waardoor we individueel en als team stappen hebben gemaakt”, aldus de captain, in het dagelijks leven werkzaam als fysiotherapeut in Ter Apel.

Explosieve sport

Julia Barkhuis is al vanaf 11-jarige leeftijd in de ban van waterpolo. Ze startte met het wedstrijdzwemmen en de opgedane zwemtechniek kwam goed van pas om waterpolo te leren. ,,De schiettechniek en de speeltactiek kreeg ik vlot onder de knie. Ook een goede onderlinge communicatie is essentieel om deze explosieve sport te kunnen spelen.”

Trainingsintensiteit omhoog

ESTA is volgens Julia Barkhuis klaar voor de stap naar de subtop van de landelijke competities. ,,Bij een aantal speelsters was er best wel twijfel of dit niveau niet te hoog gegrepen is. Het gaat harder, sneller en het slurpt energie, maar coach Gringhuis heeft het volste vertrouwen in onze kwaliteiten. In ieder geval gaat de trainingsintensiteit naar twee keer anderhalf uur per week en gaan we ook het krachthonk in. Bovendien komen twee speelsters van De Walvisch uit Groningen ons versterken. Ze hebben inmiddels een paar proeftrainingen meegedaan en het klikt goed.”