Voorbeschouwing AZ-FC Groningen: Danny Buijs gooit alweer jongeling voor de leeuwen: Tomas Suslov staat voor basisdebuut

Na het basisdebuut van Remco Balk en Joël van Kaam lijkt Danny Buijs tegen AZ alweer een jongeling voor de leeuwen te gooien. Tomas Suslov (18) staat waarschijnlijk voor het eerst aan de aftrap.

AZ-FC Groningen: de opstellingen

AZ-FC Groningen: de opstellingen Infographics DVHN

Week in week uit prijst Danny Buijs zich gelukkig met het feit dat zijn ziekenboeg doorgaans behoorlijk overzichtelijk is. Toch brengt een fitte spelersgroep hoofdbrekens met zich mee, hoe smal de selectie op papier ook is. Ook in de aanloop naar AZ zal de trainer enkele spelers teleur moeten stellen. Hoewel Buijs na de vrijdagtraining zei er nog niet helemaal uit te zijn, lijkt in ieder geval Wessel Dammers een onheilstijding tegemoet te kunnen zien.

De verdediger is terug na een schorsing, stond tot zijn vijfde gele kaart elk duel in de basis, maar het centrale duo Ko Itakura-Bart van Hintum beviel vorige week tegen Willem II zo goed dat Buijs lijkt te opteren voor dit tweetal. Een zure boodschap voor Dammers, die al enigszins onder vuur lag na enkele foutjes. Buijs daarentegen heeft er geen enkele moeite mee dergelijke knopen door te hakken.

 

De beste elf het veld in

,,Voor mij is het heel simpel, ik stuur gewoon de beste elf het veld in, of ze nou Pietje of Jantje heten. Dat boeit me eerlijk gezegd niet zoveel. Zo werkt het nou eenmaal. Topsport is soms hard. Bovendien moet je dan maar zorgen dat je niet geschorst bent.’’

Daar heeft Buijs een punt, want met vijf prenten voert Dammers het gele kaarten-klassement in de eredivisie aan. In die zin heeft de verdediger zichzelf in de voet geschoten. Dammers is niet de enige die zijn basisplaats kwijt lijkt te raken in Alkmaar. Ook op de rechterflank past Buijs naar het zich laat aanzien een mutatie toe. De 18-jarige Slowaaks international Tomas Suslov mag zich, afgaand op de training, tegen AZ opmaken voor zijn eerste basisplaats. Dat zou dan ten koste gaan van Joël van Kaam. Normaal gesproken is Alessio Da Cruz de vaste rechtsbuiten, maar die kampt nog steeds met hamstringklachten en verliet de training vroegtijdig.

Op papier een fraaie testcase

AZ vormt op papier een fraaie testcase voor FC Groningen. AZ staat zevende, FC Groningen achtste, waarbij beide ploegen evenveel punten hebben en de noorderlingen een wedstrijd meer hebben gespeeld. De Alkmaarders wonnen de laatste vier duels en zijn nog ongeslagen. De Groningers laten zich ook niet onbetuigd en verloren maar één van de laatste zeven wedstrijden. Een kleine voordeeltje voor de noorderlingen is het drukke programma van AZ. Donderdag speelde de tegenstander nog in de Europa League (1-1 tegen Napoli), volgende week kunnen de Noord-Hollanders een overwintering veiligstellen door een overwinning te boeken tegen het Kroatische Rijeka.

AZ speelt tien verschillende systemen

Buijs is vooral onder de indruk van de dynamiek die AZ tentoonspreidt. ,,Als je erop gaat letten, kan je wel tien verschillende systemen bij ze ontdekken in één en dezelfde wedstrijd. Dan spelen ze met drie man achterop, dan weer met vier, dan met drie spitsen, dan weer met vijf. Het verandert continu. Ze hebben heel veel positiewisselingen, systemen en automatismen, dat is heel knap. Het heeft ze niet altijd meegezeten. Het was niet raar geweest als ze vijf of zes punten meer hadden gehad. Kijk waar ze dan hadden gestaan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu