Voorbeschouwing FC Groningen: Ajax - Nog steeds elf tegen elf, maar toch anders

Met doelpunten van Kaj Sierhuis en Ramon Pascal Lundqvist knokte FC Groningen zich in januari nog naar een schitterende driepunter tegen Ajax. Deze keer moeten de noorderlingen het zonder twaalfde man stellen.

De opstelling.

De opstelling. Foto: DVHN

Het kolkt weer in de groene kathedraal. Dat was op 27 januari van dit jaar de kop in de krant boven het verslag van FC Groningen-Ajax. Ballenjongen Justian speelde een hoofdrol. Hij kreeg het aan de stok met Ajacied Lassina Traoré, omdat hij de bal bij een 2-1 voorsprong voor de thuisclub iets te lang vasthield. Het vingertje van trainer Erik ten Hag betitelde de 13-jarige een dag later als ‘heel stom’. Het was allemaal onderdeel van een heerlijke voetbalmiddag, waarin de noorderlingen Ajax de derde nederlaag van het seizoen bezorgden. Maar toen zaten er nog 22.315 wildenthousiaste toeschouwers op de groene stoeltjes.

‘Het is niet waar voetbal voor bedoeld is’

Zondag zit er helemaal niemand in het Hitachi Capital Mobility Stadion. ,,De stadions waren al mondjesmaat gevuld en nu zijn ze helemaal leeg’’, sombert Danny Buijs. ,,Je wordt er niet vrolijk van. Het is niet waar voetbal voor bedoeld is.’’ De trainer weet maar al te goed dat het publiek bij dit soort affiches echt een factor kan zijn. Een twaalfde man. ,,Het doet wat met spelers, ze kunnen boven zichzelf uitstijgen. Dat zal nu zonder publiek moeten gebeuren.’’

Het voetbal van de afgelopen weken gaf weinig aanleiding om te denken dat er opnieuw een stunt in zit tegen de nog ongeslagen Amsterdammers. In de eerste wedstrijd van het seizoen tegen PSV kwam FC Groningen simpelweg kwalitatief tekort. Uit bij het armoedige ADO waren de noorderlingen de bovenliggende partij, maar was de aanvallende effectiviteit weer eens ver te zoeken. En tegen FC Twente had FC Groningen het betere veldspel, maar werden de goals gewoon cadeau gedaan aan de Tukkers door schrijnende individuele fouten. Daarbij verliep in Enschede ook het scheppen van kansen weer moeizaam, om van het afmaken maar te zwijgen.

Foutenfestival

Buijs lijkt in te grijpen in zijn basisformatie en wel in de laatste linie. Vrijdagochtend trainde de oefenmeester met een variant waarin geen plaats meer was voor Wessel Dammers, die voorop ging in het foutenfestival. Buijs lijkt te opteren voor Ko Itakura en Bart van Hintum als centraal duo en de nieuwe Spanjaard Miguel Angel Leal als aanvallende linksback. Wel onder de voorwaarde dat Van Hintum fit is, want die liep na Twente wat te sukkelen. Verder lijkt de vorige week gedebuteerde Remco Balk dicht tegen zijn eerste basisplaats aan te zitten.

Lege stadions vormen een geheel andere entourage

Dat zijn elftal nog niet zo draait als het moet, is volgens Buijs overigens een probleem dat breder speelt in de eredivisie. ,,Vergeet niet dat de jongens door corona een half jaar niet hebben gevoetbald. Automatismen moeten terugkomen. De één pakt dat heel snel op, anderen hebben meer tijd nodig. Lege stadions vormen daarbij een geheel andere entourage. Dan kan je zeggen, voetbal blijft toch gewoon hetzelfde? Het is nog steeds elf tegen elf met een bal en twee doelen, maar het is toch anders.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu