Voorbeschouwing FC Twente-FC Groningen: Het duel tussen meester Ron Jans en leerling Danny Buijs

Terwijl Ajdin Hrustic in afwachting is van zijn transfer naar Eintracht Frankfurt, zet FC Groningen zich schrap voor de confrontatie met FC Twente, vrijdagavond in de Grolsch Veste.

Beeld: Infographics DVHN

Beeld: Infographics DVHN

De wedstrijd tussen FC Twente en FC Groningen wordt het duel tussen de meester en de leerling. Twee jaar geleden was het de huidige trainer van de Tukkers, Ron Jans, die zijn oude pupil Danny Buijs de kans gaf coach van FC Groningen te worden.

Op 18 mei 2018 werd Buijs gepresenteerd als de nieuwe trainer van FC Groningen. Glimmend van trots zat toenmalig technisch manager Jans aan zijn zijde. De beleidsmaker dacht na een gedegen voortraject de ideale combinatie te hebben gevonden van een jonge, ambitieuze trainer als Buijs en de ervaren rot Hennie Spijkerman als zijn rechterhand. Het werd uiteindelijk niet helemaal wat een ieder ervan had verwacht. De relatie tussen Buijs en zijn oud-trainer Jans bekoelde. Toch zullen de twee elkaar vrijdagavond hartelijk de hand schudden in de Grolsch Veste.

Niet meer zo blij

,,Ik hoop alleen dat hij om 22.00 uur niet meer zo blij is met ons weerzien’’, grapte Buijs vrijdag na de laatste training voor het duel tegen de Tukkers, die dit seizoen goed van start gingen in de eredivisie. Ondanks dat de selectie pas laat op peil was, begon Jans met een thuiszege op Fortuna Sittard en een verdienstelijk gelijkspel in De Kuip.

,,Ik ben Ron nog altijd dankbaar dat hij mij deze kans heeft gegeven’’, blikt Buijs vooruit op het weerzien. ,,Maar tijdens dit duel is hij voor mij tussen aanhalingstekens gewoon even de vijand. Uiteraard wil ik deze wedstrijd winnen. Daar gaan we ook alles aan doen.’’

Buijs acht FC Groningen kwalitatief minimaal gelijkwaardig aan de Tukkers, al moet de trainer het nog steeds stellen zonder Arjen Robben en Gabriel Gudmundsson. Het goede nieuws is dat de twee deze week een veldtraining meepakten, maar dat was nog wel los van de groep. Ook Patrick Joosten, de aanwinst die deze zomer van FC Utrecht overkwam en creativiteit aan de Groninger aanval moet voegen, is nog niet fit genoeg om in de basis te starten.

Hrustic ontbreekt

Verder zal Ajdin Hrustic op het appel ontbreken. Daar zijn twee redenen voor. In de eerste plaats is de Bosnische Australiër geblesseerd geraakt aan zijn arm. Dat gebeurde vorig weekend tegen ADO Den Haag, toen hij een enorme kans miste op aangeven van zijn vermoedelijke vervanger Tomas Suslov. Hrustic kwam verkeerd terecht en trainde deze week met een brace.

De tweede reden is dat FC Groningen inmiddels in vergaande onderhandelingen is met Eintracht Frankfurt over een transfer van de middenvelder. Hrustic gaf zondag tegenover deze krant al te kennen hoe dan ook de overstap te willen maken naar de Bundesliga. Hij lijkt zijn zin te krijgen.

,,Ik houd al weken rekening met een vertrek van Hrustic’’, antwoordt Buijs op de vraag of hij denkt dat Hrustic zijn laatste wedstrijd voor FC Groningen heeft gespeeld. ,,Als een speler nog maar negen maanden onder contract staat, niet voornemens is te verlengen en andere clubs biedingen uitbrengen, moet je als FC Groningen een afweging maken. Als trainer weet je dan dat een speler verkocht kan worden, omdat het dan nog iets oplevert. We hebben in het verleden ook meegemaakt dat spelers transfervrij de deur uitlopen. Dat is ook geen ideale situatie.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu