Economen Rijksuniversiteit Groningen voorspellen voor Nederland meest succesvolle Olympische Spelen ooit

Henk Grol, oud-inwoner van Veendam is een van de Nederlandse medaillekandidaten. Foto: ANP

De Olympische Spelen in Tokyo worden voor Nederland de meeste succesvolle ooit. Dat voorspellen de economen Fabian ten Kate en Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Volgens de RUG-economen verovert de Nederlandse ploeg 12 gouden (evenveel als in Sydney in 2000), 11 zilveren en 11 bronzen medailles in Tokyo. Daarmee zou Nederland op een zesde plaats in het landenklassement komen, waarmee de top-10-doelstelling van NOC*NSF wordt gehaald.

Gemiddeld WK-succes

Ten Kate en Sterken gebruiken hebben geen glazen bol, maar gebruiken een econometrisch model. Ze baseren hun voorspelling op het gemiddelde succes van Nederlandse sporters tijdens de meest recente wereldkampioenschappen in alle 339 te houden evenementen. Zij nemen daarin ook het mogelijke thuisvoordeel voor sporters mee.

De Verenigde Staten, China en het thuisland Japan voeren volgens de voorspelling van Ten Kate en Sterken het medailleklassement aan. In de top-10 zijn verder Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Zuid-Korea vertegenwoordigd.

De Olympische Spelen in Tokyo zijn van 23 juli tot 8 augustus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu