Vrije val FC is niet te stoppen

Waar gaat dit eindigen? Na de 3-0 nederlaag tegen Vitesse staat de teller bij FC Groningen op zes verliespartijen op rij. Het is een evenaring van het negatieve clubrecord van maart-april 1974. De club is terechtgekomen in een vrije val, die maar niet te stoppen is.

FOTO JAN KANNING

FOTO JAN KANNING

Er zijn nog zes competitieronden te gaan en voor FC Groningen valt, behalve enig eerherstel, nu al niks meer te winnen. Deelname aan de play-offs zit er niet meer in en daarmee voldoet de club niet aan de doelstelling waarmee ze aan het seizoen is begonnen.

,,We moeten’’, zegt Rasmus Lindgren, ,,proberen het seizoen op een goede, waardige manier af te sluiten. Over de play-offs moeten we even niet praten. Hoe we het nog moeten omdraaien? Feyenoord heeft het ook gedaan.’’

Feyenoord verliest zelfs zeven opeenvolgende wedstrijden, maar heeft die inktzwarte reeks beëindigd en inmiddels een serie opgebouwd van vijf overwinningen op rij. Het kan, met andere woorden, verkeren.

Gebrek aan chemie

Maar de ommekeer van jewelste van de club uit Rotterdam-Zuid, zit er voor FC Groningen niet in. Daarvoor heeft het kwalitatief te weinig te bieden en daarvoor is ook de chemie tussen de spelers onderling en tussen de spelers en Erwin van de Looi te zeer verdwenen.

FC Groningen hoeft pas over twee weken weer aan te treden. In de residentie is ADO Den Haag dan de tegenstander. Komend weekeinde wordt in verband met interlands in de eredivisie niet gespeeld.

,,Om me te revancheren had ik liever morgen alweer gespeeld’’, laat Lindgren weten. ,,Dit beïnvloedt natuurlijk wel de kwaliteit van je leven. Althans, voor mij. Het is ook nieuw voor me. Zo vaak achter elkaar heb ik nog nooit verloren. Dit is verschrikkelijk.’’

FC Groningen-Vitesse is een wedstrijd tussen twee ploegen zonder vertrouwen. Na de trainerswissel Rob Maas voor Peter Bosz in de winterstop zijn de Arnhemmers de weg ook kwijtgeraakt. De spelers lopen vooral achteruit. Druk naar voren wordt amper gezet. Kansen van betekenis nauwelijks afgedwongen.

 

Weinig actie

Afgezien van een korte fase na krap een half uur, gebeurt er in de eerste helft bar weinig. Na een solo van Juninho Bacuna en een door doelman Eloy Room weggebokst schot van Simon Tibbling, knalt Lorenzo Burnet voorlangs. En vlak erop komt Jesper Drost net te laat, waardoor Kevin Diks op de doellijn redding kan brengen.

De wedstrijd is ook na de rust het aanzien amper waard en tot de 0-1 van invaller Dominic Solanke in de 72ste minuut, is het fifty-fifty welke van beide clubs met de volle buit aan de haal gaat. Tot dat moment maakt geen van beide ploegen daar ook maar enig recht op.

Aan het openingsdoelpunt gaat een grove individuele fout vooraf van Abel Tamata, die even eerder Lorenzo Burnet is komen vervangen. Hij legt de bal met de borst onvoorstelbaar knullig klaar voor Solanke, die het cadeautje dankbaar uitpakt. Ook bij de 2-1 nederlaag een week eerder tegen Excelsior stonden een paar individuele blunders centraal. Toen van Burnet en Bacuna.

De kluts volledig kwijt

Nadat het op achterstand is gekomen raakt FC Groningen de kluts volledig kwijt en wordt het chaos troef in het spel van de thuisclub. De spelers doen vanaf dat moment maar wat en rennen als kippen zonder kop over het veld. Valeri Qazaishvili en nogmaals Solanke straffen het met een tweede en derde doelpunt af en bezorgen de equipe van Van de Looi in de zesde thuiswedstrijd van dit kalenderjaar de vierde thuisnederlaag.

Voetbaltechnisch is het beroerd gesteld met de spelers van FC Groningen, die grossieren in verkeerde passes en in mentaal opzicht ook volledig uit het lood zijn komen te hangen. Ze durven niet meer te voetballen, doodsbang als ze zijn fouten te maken. Tactisch deugt er evenmin veel van gistermiddag. Met name op het middenveld, waar de balans ontbreekt en het voor Van de Looi, met de spelers die hij tot zijn beschikking heeft, ook bijna onmogelijk is om balans in zijn ploeg te krijgen.

Voorin staat Michael de Leeuw in de spits op een eiland. Vergeefs wachtend op een bruikbare voorzet, dan wel op ondersteuning vanuit het middenveld. Het is, kortom, zoals de afgelopen weken te doen gebruikelijk, weer helemaal mis met FC Groningen. Waarmee we zijn aangekomen bij de eerste zin van dit verhaal: Waar gaat dit eindigen?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu