Vroegtijdig uitvallen Arjen Robben dreun voor FC Groningen na 3-1 nederlaag tegen PSV (met analyse van Henny Meijer)

Toen scheidsrechter Serdar Gözübüyük zondagmiddag blies voor het laatste fluitsignaal van FC Groningen-PSV (1-3) daalde er een warm applaus neer van de tribunes. Het getoonde spel van de noorderlingen bood aanknopingspunten voor de toekomst, maar het vroegtijdig uitvallen van Arjen Robben lag als een steen op de maag.

Het had natuurlijk zijn middag moeten worden. Daar was Arjen Robben zelf ook van doordrongen. Ver voor het eerste fluitsignaal klonk, begon de linkspoot in de catacomben van de groene kathedraal al aan zijn vaste rituelen. Verbeten liep de 36-jarige aanvaller in zijn witte hemd heen en weer door de gang, strekte hij zijn spieren en pingelde hij met de bal. De professionaliteit straalde er vanaf. Niets wilde hij aan het toeval overlaten.

Ontsteltenis

Toen de teruggekeerde wereldster het stadion betrad, zag hij op de Noord-tribune een enorm spandoek uitgerold worden. ‘Welkom thuis Arjen!’. Het zal Robben ongetwijfeld kippenvel hebben bezorgd. De harten van de 6049 toeschouwers in het Hitachi Capital Mobility Stadion klopten intussen verwachtingsvol, tot de 28ste minuut. Toen maakte hoop plaats voor ontsteltenis.

De vingerbeweging van Robben kwam even plotseling als gedecideerd. Wissel. Wat er precies was gebeurd, bleef vooralsnog onduidelijk. Was het het duel met Pablo Rosario dat hij kort voor het moment van vertrek aanging? Was het het dieptepassje dat hij verstuurde, zijn laatste actie van de wedstrijd? Verder spelen was in ieder geval geen optie meer. Nog voor hij de spelerstunnel bereikte, gooide Robben met een verbeten gebaar zijn shirt en de aanvoerdersband al op de grond. Met leedwezen zag het publiek hun held afdruipen. De 18-jarige Slowaak Tomás Suslov was zijn vervanger.

Vingertoppen

FC Groningen bleef aangeslagen achter, helemaal toen PSV 5 minuten later ook nog eens optimaal profiteerde van de consternatie en de 0-1 achter Sergio Padt schoot. Het was Cody Gakpo die tussen drie verdedigers van FC Groningen in de doelman kansloos liet met een geplaatst schot in de linker hoek. ,,Sergio Padt was hartstikke scherp aan het keepen. Als hij er niet had gestaan, had FC Groningen al veel eerder achter gestaan’’, zei analist Henny Meijer. ,,Deze goal kwam simpelweg voort uit de individuele klasse van Gakpo.’’

Het positieve was dat FC Groningen zich herpakte en zich niet gewonnen gaf. Integendeel. De mannen van trainer Danny Buijs werden gevaarlijker en gevaarlijker. Op slag van rust was het de nieuwe spits Jorgen Strand Larsen die Ramon Lundqvist in stelling bracht voor een schot. PSV-doelman Yvon Mvogo had zijn vingertoppen nodig om de kogel van de Zweed onschadelijk te maken.

De paal

Tien minuten na rust maakte de thuisclub de verdiende gelijkmaker. Het was uitgerekend de jonge invaller Suslov die succesvol afdrukte en de 1-1 op het scorebord bracht. Het was de opmaat voor een boeiende tweede helft, waarin van alles gebeurde. PSV kwam eerst op 1-2 door Donyell Malen, die een pass van Noni Madueke verzilverde. Nog gaf FC Groningen zich niet gewonnen.

Met een prachtige poging probeerde Suslov het nog een keer namens de noorderlingen, maar de bal werd Uit de doelmond weggewerkt door Jordan Teze. Aan de andere kant ramde Malen een bal keihard op de paal. Padt hield daarna de hoop levend door een strafschop van Malen te stoppen, na een handsbal van Daniël van Kaam. Even ging het publiek er nog achter staan en leek FC Groningen nog op jacht te gaan naar de 2-2, totdat de Eindhovenaren met de 1-3 van Gakpo aan alle onduidelijkheid een einde maakten. Zo werd het een zure middag voor FC Groningen, vooral door het verlies van Arjen Robben, maar bood het spel van de thuisclub hoop voor de toekomst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Video
FC Groningen
menu