Vrouwen Groningen Atletiek prolongeren landstitel

Jetzke van Kampen (rechts) van Groningen Atletiek won zowel de 1500 meter als de 3000 meter.

Jetzke van Kampen (rechts) van Groningen Atletiek won zowel de 1500 meter als de 3000 meter. Foto: Dijks Media / Frank Kerbusch

Het vrouwenteam van Groningen Atletiek is voor de tweede keer op rij landskampioen geworden. De zege is terecht: op twaalf van de negentien onderdelen was er een podiumplek waarvan vijf keer een op de hoogste tree. Groningen Atletiek vergaarde in totaal 114 punten.

Het resterende eremetaal bleef in Noord-Brabant. Sprint uit Breda werd met 100 punten tweede, Prins Hendrik eindigde voor eigen publiek met 92 punten op de derde plek. Aan de titelstrijd deden de acht beste Nederlandse atletiekteams mee.

Zaterdagmiddag om even voor half vijf wist de ploeg het: alhoewel er nog twee onderdelen zijn te gaan, is de landstitel binnen. Jetske van Kampen had op dat moment de winst op de 3000 meter gepakt. Door haar zege was koploper Groningen Atletiek op de resterende twee onderdelen, de estafettes 4 keer 100 en 4 keer 400 meter, niet meer in te halen.

Van Kampen had een belangrijk aandeel aan de prolongatie van de nationale titel. Ze kwam in actie op de twee langste afstanden en won allebei de afstanden. Op de 1500 meter klokte ze 4 minuten en 31,97 seconden, ruim een uur later rende ze de 3 kilometer in 9 minuten en 52,10 seconden. De regerend landskampioene op de korte cross heeft snellere tijden achter haar naam, maar in Vught telde de klassering en niet de prestatie. Bovendien: in de strijd om de landstitel eerst een 1500 meter rennen en een uur later alweer een 3000 meter en dan ook nog allebei winnen; doe het haar maar eens na!

Achilleshiel van de ploeg

Vijf uur eerder was het team met een valse start aan de kampioenswedstrijd begonnen. Aan het eerste onderdeel, het polsstokhoogspringen, deed namelijk niemand van Groningen Atletiek mee. Dit nummer is al jarenlang de achilleshiel van de ploeg. Structurele bezetting ontbreekt. Door de afwezigheid van deelname bungelde de ploeg na dit eerste onderdeel dan ook onderaan.

Het was kogelslingeraarster Wendy Koolhaas die de achterstand meteen terugbracht. De zesvoudige landkampioene is met haar 43 jaar niet meer de topper van weleer, maar ze weet nog echt wel hoe ze het 4 kilogram wegende projectiel naar een verre afstand kan werpen. In Vught kwam ze tot 55 meter en 24 centimeter, goed voor de eerste zege.

De al genoemde Jetske van Kampen, sprintster Leonie van Vliet op de 100 meter (11,53 seconden) en discuswerpster Danara Stoppels (50 meter en 67 centimeter) volgden Koolhaas’ voorbeeld.

‘Van de gemeente hebben we niets gehoord’

Verder werden op de individuele onderdelen vier tweede, drie derde, twee vierde en twee vijfde plekken behaald. Hierdoor was de titel binnen en hadden de resterende estafettes voor Groningen Atletiek slechts statistische waarde. De sprintsters die de 4 keer 100 meter renden werden derde (47,62 seconden), het kwartet dat op de 4 keer 400 meter in actie kwam finishte als vijfde (3 minuten en 55,58 seconden).

,,We waren een constant en goed team. Al na drie onderdelen gingen we aan de leiding en die hebben we niet meer afgestaan”, sprak ploegleidster Ellen de Wever. ,,Hoe we de winst gaan vieren? We gaan barbecueën, de thuisclub heeft dit georganiseerd, kunnen we met een volle maag naar Groningen. En verder gaan we zeker een feestje bouwen. De club zal ons aan het eind van het jaar zeker huldigen. Naar de Grote Markt? Vorig jaar werden we ook landskampioen, maar van de gemeente hebben we niets gehoord. Maar we gaan de gemeente bellen.”