Vrouwen in eredivisie mogen toch voetballen en dat geeft weer hoop voor andere topsporters

De voetbalsters in de vrouwen eredivisie mogen toch blijven spelen. Het kabinet had er nog geen dag voor nodig om het besluit terug te draaien om de competitie stil te leggen. Dat geeft andere topsporters weer hoop.

In de eredivisie vrouwen mag na een eerder verbod toch weer worden gevoetbald. Op de foto Eshly Bakker van Ajax in duel met Mandy van den Berg (rechts) van PSV Eindhoven.

In de eredivisie vrouwen mag na een eerder verbod toch weer worden gevoetbald. Op de foto Eshly Bakker van Ajax in duel met Mandy van den Berg (rechts) van PSV Eindhoven. Foto: ANP/Roy Lazet

Volgens sportminister Tamara van Ark ‘geldt wat voor mannen geldt, ook voor vrouwen’. Ze zei dat in de Tweede Kamer na kritiek op het aanvankelijke verbod voor vrouwen om vanwege de coronacrisis in de eredivisie te spelen. De laatste zet om het verbod terug te draaien, werd gegeven door meerdere fracties in de Tweede Kamer. Woordvoerders noemden het onterecht, dat de vrouwen op het hoogste niveau tijdens de gedeeltelijke lockdown niet meer mochten voetballen en hun mannelijke collega’s in ere- en eerste divisie wel.

Voetbalverbod

Van Ark wist vervolgens niet hoe snel ze het voetbalverbod voor de clubs in de eredivisie vrouwen van tafel moest vegen. Hoe snel de voetbalsters weer aan de bak kunnen, is nog afwachten. Eerst moeten de maatregelen, die de competitie veilig moeten laten verlopen, zoals extra testen, vorm hebben gekregen.

Maar het blijft al met al een beschamende vertoning en toont aan dat het kabinet wat emancipatie betreft nog wat te leren heeft. Daarbij is het onduidelijk waarom de regering bij het bekendmaken van de strengere coronamaatregelen dinsdag niet meteen eveneens een uitzondering voor de vrouwen eredivisie heeft gemaakt. Was het omdat vrouwenvoetbal, ook op het hoogste semi-professionele niveau, bij de KNVB nog steeds onder de amateurtak valt? Of, zoals later werd gesteld, dat het te maken heeft met het feit dat de voetbalsters met hun clubs minder in een bubbel leven dan hun mannelijke collega’s uit het betaalde voetbal.

Geen strenge bubbels

Al moet er aan die beschermende bubbel in het profvoetbal ook niet overdreven waarde worden toegekend. Zo is er natuurlijk geen sprake van strenge bubbels, zoals bij profsporten in de Verenigde Staten. Daar vonden sporten op afgesloten locaties plaats, waar teams in besloten hotels verbleven. Dat is bij het betaalde voetbal in Nederland zeker niet het geval. Niet vreemd dus dat bij de clubs met regelmaat meldingen zijn van coronabesmettingen, zoals nu bij FC Groningen en Sparta Rotterdam.

In plaats van eerst de voetbaleredivisie bij de vrouwen te verbieden had de oplossing meteen kunnen worden gezocht in het verbeteren van de bubbels bij de deelnemende clubs en van het testbeleid. Daarmee had heel wat kritiek kunnen worden voorkomen én het beeld dat vrouwelijke sporters nog steeds minder serieus worden genomen dan hun mannelijke collega’s.

Premier Rutte

Dat is des te meer vreemd omdat premier Rutte en andere bewindslieden anders niet weten hoe snel ze de telefoon moeten grijpen op het moment dat de Leeuwinnen Europees kampioen zijn geworden of andere successen vieren. Datzelfde Nederlandse vrouwenelftal speelt volgende week vrijdag in de Groningse Euroborg een duel tegen Estland voor kwalificatie voor het volgende EK in 2022.

 

Was het speelverbod in de eredivisie voor vrouwen niet van tafel gegaan, dan had dat ook voor het Nederlandse team grote invloed gehad. Een flink deel van de selectie speelt immers in de Nederlandse competitie, onder wie de teruggekeerde Europees kampioenen Stefanie van der Gragt (Ajax), Sari van Veenendaal (PSV) en Kika van Es (FC Twente). Niet kunnen spelen en gebrekkig trainen is slecht voor de prestaties. Dat had zeker doorgewerkt in het Nederlandse elftal.

Al met al is het kabinet nog tijdig tot inkeer gekomen. Het is de vraag of dat gevolgen heeft voor andere sporten die op het hoogste niveau wel weken stilliggen. Hockeyers, basketballers en volleyballers vinden zich net zulke topsporters als (semi-)profvoetballers.

Erg pijnlijk

Zo reageerde hockeyinternational Lidewij Welten boos op Instagram : ,,Het is voor mij als zogenaamde amateursporter erg pijnlijk om te zien dat er met twee maten gemeten wordt. Qua uren, inspanning, intensiteit en niveau doen andere topteamsporten, zoals hockey, niet onder voor mannenvoetbal. Waar zit het verschil behalve in de financiële beloning? Alleen dat laatste lijkt me geen criterium voor topsport.’’

Ook in het topbasketbal klinkt dergelijke kritiek, terwijl ook coach Arjan Taaij van het Groningse volleybalteam Amysoft Lycurgus al een duit in het zakje deed. Ze hebben gelijk. Al die topclubs zitten al in hun eigen bubbel en moeten zonder problemen ook wedstrijden zonder publiek kunnen spelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu