Vrouwen winnen brons op ploegenachtervolging (met Marijke Groenewoud in de ploeg in plaats van Antoinette de Jong)

Nederlandse schaatssters Marijke Groenewoud, Irene Schouten en Ireen Wüst in actie tijdens de finale B van de ploegenachtervolging. FOTO ANP/VINCENT JANNINK

Irene Schouten, Ireen Wüst en Marijke Groenewoud uit Hallum hebben bij de ploegenachtervolging toch nog een plak veroverd. In de troostfinale was het Nederlandse trio te sterk voor de Russen.

In de strijd om het brons kwam Nederland met een andere opstelling het ijs op. Bondscoach Jan Coopmans wisselde voor de strijd om het brons Antoinette de Jong uit Rottum om voor Groenewoud. Na de tegenvallende optredens van de vrouwen op de ploegenachtervolging is zij dus het kind van de rekening.

Het goud ging naar Canada en Japan pakte, na een valpartij in de finale, het zilver.

Dat de Nederlandse vrouwen zich eerder op de dag niet wisten te plaatsen voor de finale was een flinke teleurstelling, maar kwam niet geheel onverwachts. Het is duidelijk dat het niet botert tussen Wüst, De Jong en Schouten en dat is terug te zien op het ijs.

Weinig indruk

In de halve finale maakten ze dan ook al weinig indruk. Bij de start lagen de vrouwen voor, maar al snel daarna kwamen de Canadezen langszij. De ploeg van Coopmans gaf uiteindelijk bijna een seconde toe op Canada.

Nederland wist op het ploegonderdeel, dat wordt verreden sinds de Olympische Spelen van Turijn in 2006, slechts één keer goud te halen bij de mannen en vrouwen. Beide teams veroverden de olympische titel bij de Spelen van Sotsji in 2014. De mannen reden bij de Spelen van Pyeongchang in 2018 naar brons.

Later op de dag strijden ook de Nederlandse mannen om het brons tegen Amerika. Zij verloren teleurstellend in de halve finale van de ontketende Noren.

Nieuws

menu