WK wielrennen al over twee jaar in Noord-Nederland

Renate Groenewold werkt mee om het WK wielrennen naar Noord-Nederland te halen. Montage: André Broere

De provincies Drenthe en Groningen staan op het punt het WK wielrennen binnen te halen. Niet voor 2023 zoals aanvankelijk de doelstelling was, maar al voor 2020.

Het Noorden krijgt het mega-evenement in feite in de schoot geworpen. Eigenlijk waren Vicenza en Venetië uitverkoren door de internationale wielerkoepel UCI om in 2020 de mondiale strijd te organiseren. De wegwedstrijd zou starten op het San Marcoplein in Venetië. In Vicenza zou zes à zeven keer een omloop van ruim twintig kilometer worden gereden, maar de Italiaanse steden hebben de opdracht onlangs in het diepste geheim teruggegeven.

Draagvlak

Het ontbreekt aan politiek en maatschappelijk draagvlak in de regio Veneto. Zo dreigt het historische centrum van Venetië te bezwijken onder het steeds maar toenemende massatoerisme, waardoor de inwoners inmiddels een afkeer hebben gekregen van vakantiegangers. Het WK zou de magneetwerking van de stad alleen maar verder versterken.

De UCI zat door de afzegging ineens met de handen in het haar. De wielerbond besloot, bij monde van voorzitter David Lappartient, de Stichting Cycling Championships Northern Netherlands (Sccnn) te benaderen. Dat gebeurde tijdens het WK Cyclocross dat in februari in Valkenburg werd gehouden. Het noordelijke comité, waarvan oud-schaatsster Renate Groenewold een van de kopvrouwen is, was op dat moment druk doende het fundament te leggen voor een mogelijk WK 2023 in Drenthe en Groningen.

Officieel verzoek

Sinds het officiële verzoek van de UCI om het wereldkampioenschap in Noord-Nederland met drie jaar te vervroegen, is achter de schermen in allerijl een onderzoek gestart naar de haalbaarheid van het plan, zowel qua tijd als qua financiën. De provincies Drenthe en Groningen en Sccnn brengen begin april de resultaten daarvan naar buiten.

Duidelijk is dat er in de totale begroting van 15 à 16 miljoen euro een garantstelling van 10 miljoen euro van de provincies wordt verwacht. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zou 2,5 miljoen euro voor zijn rekening moeten nemen. De hoop is erop gevestigd dat het bedrijfsleven de resterende 3 miljoen euro bijpast.

Mondiaal voorbeeld

Drenthe kreeg in 2016 als eerste regio ter wereld het UCI Bike Region Label toegekend. De provincie dient wat de wielerkoepel betreft als mondiaal voorbeeld op het gebied van het stimuleren en faciliteren van fietsen in de breedste zin van het woord. De UCI wil dat met het WK graag tonen aan de rest van de wereld. Een UCI-delegatie die onlangs een bezoek bracht aan het Noorden toonde zich naar verluidt onder de indruk van de mogelijkheden. Assen, met onder meer het TT Circuit als decorstuk, moet de hoofdzetel worden van het WK.

Live in 35 landen

Het kampioenschap duurt tien dagen en wordt in 35 landen live uitgezonden. Volgens berekeningen kan het noordelijk bedrijfsleven 350.000 bezoeken tegemoet zien, goed voor 25 miljoen euro aan economische spin-off. Dat het ook mis kan gaan bewees de organisatie van het WK wielrennen in Bergen vorig jaar. Ondanks een grote publieke belangstelling werd de organisatie onlangs met een schuld van ruim 4 miljoen euro failliet verklaard.

Nieuws

menu