Waar blijft de nieuwe spits van FC Groningen? De tijd begint te dringen voor Mark-Jan Fledderus

Waar blijft de nieuwe spits van FC Groningen die garant staat voor vijftien doelpunten? Het is de vraag die ook afgelopen weekend weer boven de markt hing in Duitsland, waar de noorderlingen een kort trainingskamp afsloten met een 4-0 nederlaag tegen Werder Bremen.

Romano Postema, hier in actie tegen Werder Bremen, werkt hard, maar lijkt nog niet rijp genoeg om nu al de vaste spits van FC Groningen te worden komend seizoen.

Romano Postema, hier in actie tegen Werder Bremen, werkt hard, maar lijkt nog niet rijp genoeg om nu al de vaste spits van FC Groningen te worden komend seizoen. Foto: Erwin Otten

De klok tikt voor FC Groningens technisch directeur Mark-Jan Fledderus. In zijn zoektocht naar een nieuwe spits ziet het er steeds meer naar uit dat de jonge Romano Postema (18) in eerste instantie de kastanjes uit het vuur moet gaan halen voor de Trots van het Noorden als over twaalf dagen wordt afgetrapt tegen PSV voor een nieuw eredivisieseizoen.

Dertig per seizoen

Postema geeft er week in week uit blijk van dat hij nog niet helemaal klaar is voor het grote werk. Dat ligt zeker niet aan de instelling van de talentvolle Groninger, die er in de jeugd zomaar dertig per seizoen in knalde. Postema werkt zich het apezuur en is van goede wil, maar ziet zich geconfronteerd met de harde wetten van profvoetbal op het hoogste niveau. Met name fysiek wordt er in de eredivisie (en zeker ook tegen Werder Bremen, hij kreeg welgeteld één kans maar kwam niet bij de bal) meer gevraagd dan in de jeugdelftallen waarin Postema schitterde. Het gevolg is dat hij ondanks elf eredivisieoptredens nog altijd wacht op zijn eerste doelpunt. Ook in de voorbereiding staat Postema nog droog.

Aartsvijand presenteert Henk Veerman

Intussen werd er afgelopen week hier en daar met jaloerse blikken gekeken naar sc Heerenveen. De aartsvijand presenteerde met Henk Veerman een spits die aanvankelijk hoog op het verlanglijstje van FC Groningen stond. De Friezen verkochten Chidera Ejuke voor 12 miljoen euro aan CSKA Moskou en hadden dus iets te besteden. Hoewel in het Friese Haagje zeker niet de gehele transfersom kan worden uitgegeven aan nieuw spelersmateriaal, bleef er klaarblijkelijk toch 2 miljoen euro over om de Volendamse goalgetter van St. Pauli los te weken.

Mark-Jan Fledderus kan namens FC Groningen een vergelijkbaar bedrag besteden voor een nieuwe spits, maar de technisch directeur haakte bij het horen van de vraagprijs voor Veerman af. De aanvaller wordt dit seizoen 30 jaar. De kans dat je hem over pakweg twee seizoenen nog met winst kunt verkopen is derhalve klein, terwijl dat wel het principe is waar het businessmodel van FC Groningen op gestoeld is. Het is in dat opzicht een te billijken beslissing van de beleidsmaker, maar intussen staat hij wel met lege handen. Dat terwijl sinds het vertrek van Kaj Sierhuis in januari al duidelijk is dat er een nieuwe spits moet komen in het Hitachi Stadion.

Paniek is een slechte raadgever

Omdat paniek een slechte raadgever is, blijft Fledderus rustig speuren naar de gewenste doelpuntenmaker. Dat goede en betaalbare spitsen dun gezaaid zijn is duidelijk. Niet voor niets is de halve eredivisie op zoek naar een haalbare nummer negen. Om toch nog wat nieuwe opties te bekijken is Fledderus voornemens komende week maar weer eens naar het buitenland te vliegen.

Ondertussen spookt de naam van Richairo Zivkovic door zijn gedachten. De 23-jarige spits uit Hoogezand, nog altijd de jongste debutant en jongste doelpuntenmaker ooit van FC Groningen, traint sinds vorige week mee op trainingscomplex Corpus den Hoorn en maakt een goede indruk op staf en clubleiding. Zivkovic weet na zijn rondgang bij Ajax, Willem II, FC Utrecht, Oostende, Chanchun Yatai en Sheffield United wat er wordt gevraagd op het hoogste niveau en heeft ook nog de leeftijd om te kunnen worden aangemerkt als veilige investering.

Zivkovic past in het plaatje

Met zijn snelheid en het vermogen om doelpunten te maken past Zivkovic bovendien wel in het plaatje van het type spits dat FC Groningen zoekt. Het probleem is dat hij nog anderhalf seizoen onder contract staat in China en daar een salaris opstrijkt dat FC Groningen bij eventuele huur nooit volledig voor zijn rekening zal nemen. Aangezien de Chinezen in 2019 een kleine 3 miljoen euro voor hem neertelden, lijkt de kans evenmin aannemelijk dat ze Zivkovic voor een zacht prijsje laten gaan.

Het zal in de punt van de aanval derhalve nog wel even puzzelen blijven voor Buijs. Dat wordt het ook op de linksbackpositie als Gabriel Gudmundsson voorlopig uitgeschakeld blijkt te zijn. De Zweed, vorig seizoen ook al geplaagd door eindeloos blessureleed, moest tegen Werder Bremen per brancard van het veld. Het goede nieuws voor Buijs is dat hij met Bart van Hintum, Amir Absalem en Thomas Poll voor deze positie nog wel een paar alternatieven achter de hand heeft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu