Waar laat FC Emmen steken vallen? Wat kan en moet er beter? Tijd voor een analyse

Wie FC Emmen een warm hart toedraagt en een blik op de eredivisieranglijst werpt, moet ongetwijfeld even slikken. Bijna een kwart van het seizoen zit erop en de Drentse club bezet de een-na-laatste plaats. Waar laat FC Emmen steken vallen? Wat kan en moet er beter? Tijd voor een analyse.

FC Emmen scoort meer, maar laat dit seizoen achterin steken vallen.

FC Emmen scoort meer, maar laat dit seizoen achterin steken vallen.

De jubelstemming was enorm afgelopen seizoen. Menigeen die voor een thuiswedstrijd naar De Oude Meerdijk reed, ging er op voorhand van uit dat FC Emmen de overwinning wel even over de streep zou trekken. Laat er geen twijfel over bestaan: er was ook alle reden toe. Hoewel het buitenshuis niet echt wilde lukken, speelde de ploeg op eigen bodem ijzersterk en stelde daar mede dankzij negen zeges, twee gelijke spelen en ‘slechts’ twee nederlagen een twaalfde plek veilig. Ongekend voor een ploeg die het jaar ervoor voor het eerst in de geschiedenis op eredivisieniveau uitkwam.

Geen onneembare vesting meer

Ongekend, het woord zegt het al. Want vanzelfsprekend was vorig seizoen natuurlijk niet. „Het is niet normaal dat je naar De Oude Meerdijk rijdt met de gedachte dat FC Emmen de klus wel even klaart”, erkende FC Emmen-trainer Dick Lukkien onlangs nog. Aan deze opvatting, die vorig seizoen al meermaals door de bovenkamer van de Veendammer spookte, heeft hij de afgelopen weken ongetwijfeld vaak teruggedacht. Alsof het lot ermee speelde, is De Oude Meerdijk dit seizoen met twee punten uit vier wedstrijden vooralsnog niet de onneembare vesting die het was. Bovendien werd buitenshuis drie keer verloren en een keer gelijkgespeeld.

Kijkend naar de ranglijst, waar FC Emmen de voorlaatste plaats bezet, werpt het frivole en degelijke veldspel waar de ploeg sinds de promotie om werd geroemd niet langer de gewenste vruchten af. De statistieken bevestigen dit beeld. Alleen op het onderdeel balbezit mag de Drentse club zich een topclubachtige status aanmeten (zie graphic bovebnaan dit artikel). Met gemiddeld 56 procent balbezit per wedstrijd staat FC Emmen dit seizoen vierde achter Ajax, PSV en PEC Zwolle en blijft het zelfs Feyenoord voor. De ploeg van Lukkien slaagt er echter niet in het vele balbezit om te zetten naar voldoende dreiging voorin.

FC Emmen scoort wel meer

FC Emmen scoort dit seizoen met gemiddeld 1,38 goals per wedstrijd iets meer dan de voorgaande twee jaargangen, maar daartegenover staat een nog grotere stijging van het gemiddelde aantal tegendoelpunten per wedstrijd (2,63 ten opzichte van 1,73 in seizoen 2019/2020 en 2,12 in 2018/2019). Opvallend is dat de Emmenaren weliswaar meer scoren, maar minder doelpogingen ondernemen (11,3 per wedstrijd ten opzichte van 12,5 in 2019/2020 en 13,0 in 2018/2019). Dat is deels te verklaren doordat de ploeg ondanks het vele balbezit tot weinig balcontacten in de vijandelijke zestien meter komt (13,1 per wedstrijd ten opzichte van 18,5 in 2019/2020 en 18,1 in 2018/2019).

Het is niet voor niets dat Lukkien de voorste linie van zijn selectie dit seizoen wilde versterken. De inmiddels vertrokken Luciano Slagveer, Kerim Frei en Jafar Arias zorgden vorig jaar namelijk voor de nodige dreiging in de vijandelijke zestien.

Nikolai Laursen en Michael de Leeuw doen daar dit seizoen cijfermatig gezien niet voor onder, maar onder anderen Marko Kolar is daar door blessureleed nog onvoldoende toe in staat geweest. Dat de club niet slaagde in het binnenhalen van een kapstokspits à la Arias blijkt nu een aderlating te zijn. Bovendien moet nog blijken in hoeverre de vorige week vastgelegde transfervrije creatieve aanvaller Donis Avdijaj zich kan onderscheiden.

Peña heeft het nog niet

Sergio Peña slaagde daar de voorbije wedstrijden in ieder geval niet in. De flegmatieke Peruaanse smaakmaker van vorig seizoen scoorde destijds nog vier treffers en bereidde er drie voor. Dit jaar wil het op beide vlakken nog niet lukken.

Wat opvalt is dat hij wel degelijk zijn best lijkt te doen met gemiddeld 81,6 passes per wedstrijd. Dat is aanzienlijk meer dan de gemiddeld 64 passes per wedstrijd tijdens het succesvolle vorige seizoen, maar leidt tot minder gevaar voor het vijandelijke doel (zie graphic). Afgaande op deze cijfers bemoeit Peña zich te veel met het spel op eigen helft en lijkt daarom wel iemand te kunnen gebruiken die hem daar ontlast.

Verdediging zorgenkindje

Waar FC Emmen dit seizoen aanvallend minder dreigend is, loopt het ook verdedigend bepaald nog niet lekker. Ten opzichte van de vorige twee seizoenen worden er minder ballen veroverd, minder tackles ingezet en minder intercepties uitgevoerd. Wat daarnaast opvalt is dat de Rood-Witten minder duels aangaan dan voorheen. Waar vorig seizoen per wedstrijd gemiddeld 115,8 duels per wedstrijd werden uitgevochten, zijn dat er dit seizoen gemiddeld 95,8. Dit suggereert een passievere speelstijl en wordt onderstreept door de stijging van het gemiddelde aantal passes dat FC Emmen de tegenstander toestaat voordat defensief wordt ingegrepen (ook wel Passes Allowed Per Defensive Action oftewel PPDA genoemd, zie graphic).

Het passieve aspect is opvallend, aangezien Lukkien een frisse, creatieve en aanvallende speelstijl zegt te prediken. Afgaande op de cijfers komt dat dit seizoen vooralsnog niet voldoende tot uiting. Bovendien lijkt de focus op balbezit te liggen, waardoor het baltempo over het algemeen te laag is en het zoeken naar een opening in de vijandelijke verdedigingslinie dientengevolge ten koste gaat van de eigen restverdediging. Dat gecombineerd met ‘kinderlijk’ en ‘speels’ balverlies, om de woorden van Lukkien te gebruiken, zorgt ervoor dat FC Emmen te makkelijk goals weggeeft.

Rode kaarten en blessures

Daarbij moet worden aangetekend dat de Emmenaren de afgelopen maanden de nodige tegenslagen te verwerken hebben gekregen. Zo liep in drie van de acht duels ten minste één speler tegen een rode kaart aan en tegen VVV-Venlo (3-5 verlies), PSV (2-1 verlies) en Feyenoord (2-3 verlies) werden in de laatste vijf minuten de punten verspeeld. Daarnaast moest de Veendammer oefenmeester meer dan hem lief was wijzigingen in zijn basiselftal doorvoeren, hoofdzakelijk door blessures van onder meer Anco Jansen, De Leeuw, Kolar en meest recent Sergio Peña. Een fikse aderlating, aangezien Lukkien op de bank te weinig spelers ziet die geschikt zijn voor een basisplek in de eredivisie.

Het is zaak dat FC Emmen het tij spoedig weten te keren, maar die opgave lijkt in ieder geval de komende twee wedstrijden tegen AZ (zondag) en Ajax (zaterdag 28 november) schier onmogelijk gezien de huidige verhoudingen in de eredivisie. Een punt behalen zou op voorhand al een overwinning zijn.

Wat dat betreft lijkt december de maand van de waarheid te worden. De ontmoetingen met Sparta, ADO Den Haag en PEC Zwolle bieden de Drentse ploeg op papier gezien betere kansen op eerherstel en ook de laatste wedstrijd tegen FC Utrecht lijkt op voorhand geen onmogelijke opgave.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu