Waarom oud-aanvaller van FC Groningen Bryan Linssen nog steeds niet van Feyenoord is

Feyenoord schotelde de spelers de laatste jaren vorstelijke salarissen voor. Net nu Bryan Linssen - voormalig voetballer van FC Groningen - kan tekenen, wil de club dat flink terugschroeven. Het zorgt dat de aanvaller en de club elkaar aankijken.

Bryan Linssen (rechts) in het shirt van Vitesse.

Bryan Linssen (rechts) in het shirt van Vitesse. Foto: BSR Agency

Bij Feyenoord wachten ze op een ja of nee van linkerspits Bryan Linssen. De 29-jarige aanvaller, die transfervrij is na zijn periode bij Vitesse, kan de nieuwe linkerspits worden in de Kuip. Dat weet hij al een tijdje, maar een akkoord tussen speler en club bleef tot op heden uit.

Coronacrisis

Dat heeft met twee dingen te maken. Allereerst de huidige situatie in de wereld. Als Feyenoord een paar weken geleden had aangeklopt bij Linssen, was de komst van de aanvaller waarschijnlijk in recordtempo afgewikkeld. Maar door de coronacrisis zijn de inkomsten van de club opgedroogd terwijl de kosten doorlopen.

Iedereen moet terug en zelfs transfervrije spelers die zich op sportief gebied flink kunnen verbeteren, voelen dat. Van Vitesse naar Feyenoord moet ook financieel een flinke stap vooruit zijn. Dat is het ook voor Linssen, maar door de coronacrisis ook weer niet spectaculair.

Tussen wat Linssen wil en Feyenoord denkt te kunnen uitgeven, zit een verschil. Feyenoord legde verschillende keren een financieel bod neer bij de speler die afgelopen seizoen veertien keer scoorde en zesmaal een assist gaf. Het kamp Linssen deed een tegenvoorstel, met de mededeling dat het niet de bedoeling was dat daar nog over onderhandeld zou worden.  Take it or leave it .

Gratis

Het kamp Linssen redeneert: Feyenoord ziet in de aanvaller de eerste aanwinst voor het nieuwe seizoen en door zijn transfervrije status ook nog eens gratis. Op 29-jarige leeftijd tekent hij waarschijnlijk zijn laatste echte contract. In China en Dubai ligt er een veelvoud aan salaris voor hem klaar, Feyenoord zal met iets moeten komen dat hem tevreden stelt.

Feyenoord denkt uiteraard anders: Het geld in de Kuip is op, spelers, trainers en directie moeten inleveren. De kosten zullen straks in de tientallen miljoenen lopen. Linssen is een speler die qua leeftijd niet meer kan worden doorverkocht. De speler zal met minder genoegen moeten nemen dan hij maanden geleden en blijkbaar ook nu nog in gedachten had.

Bryan Linssen is uiteraard niet wereldvreemd. Hij weet wat er in de wereld aan de hand is. Maar hij en zijn zaakwaarnemers zijn ook goed geïnformeerd. Martin van Geel en Sjaak Troost schotelden de spelers in de Kuip de laatste jaren zeer lucratieve contracten voor. Op trainingscomplex 1908 wordt weleens meesmuilend gegrinnikt dat de technisch directeuren de laatste jaren ‘met een mijter’ opzaten als er kon worden (bij)getekend door spelers.

Liam Kelly

Voor Feyenoord is het bijna dodelijk dat is uitgelekt dat Liam Kelly voor 600.000 euro op de loonlijst staat. De middenvelder kwam in de Kuip nooit uit de verf en Oxford United mocht de speler na de winterstop op huurbasis overnemen met de afspraak dat Feyenoord zijn volledige salaris zou blijven ophoesten.

Kelly staat nog een jaar onder contract in de Kuip, maar terugkeren in Rotterdam is zinloos. Hij komt niet voor in de plannen van de technische staf. Probleem blijft: de Ier zal nog wel die 600.000 willen opstrijken.

Het salaris van Kelly is een soort minimumloon geworden in de Kuip. Maar er is meer. Een speler zoals Luciano Narsingh, die nauwelijks in actie kwam, heeft afgelopen zomer als transfervrije speler een schitterend jaarsalaris gekregen van Sjaak Troost. Waarom zou Linssen daar onder moeten blijven?

Lastige situatie

Van die hoge salarissen wil Frank Arnesen af. Linssen is zijn eerste speler die moet tekenen in de nieuwe werkelijkheid, al onderhandelt de club ook met Leroy Fer en Eric Botteghin die weten dat ze fors zullen moet inleveren als ze in Rotterdam willen blijven. Of Orkun Kökcü, die er nog niet uit is met de club om zijn contract open te breken.

Voor Arnesen, die uiteraard niets kan doen aan de gulheid van zijn voorgangers, is dat een lastige situatie. Nu Linssen inderdaad meer geld geven dan de 63-jarige Deen in zijn hoofd heeft, betekent dat Feyenoord een linkerspits binnen heeft. Maar het betekent ook dat de technisch directeur misschien wel een signaal afgeeft naar andere spelers die eerdaags ook moeten praten over hun salaris. Als Arnesen dat niet wil, zal hij de speler vertellen dat Feyenoord naar andere opties gaat schakelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu