'Wanbetaler' Eboué jaar van veld verbannen

'Wanbetaler' Eboué jaar van veld verbannen ANP

Emmanuel Eboué mag zich een jaar lang niet vertonen op het voetbalveld. De 32-jarige verdediger van de Engelse club Sunderland moet een schorsing uitzitten omdat hij weigert een openstaand bedrag te betalen aan zijn voormalige zaakwaarnemer. De schorsing wordt opgeheven zodra Eboué zijn schuld heeft vereffend.

Het financiële geschil tussen de Ivoriaanse oud-international en zijn ex-manager duurt al jaren. In 2013 oordeelde een commissie van wereldvoetbalbond FIFA dat Eboué moet betalen. Toen de oud-speler van onder meer Arsenal en Galatasaray dat een jaar later nog steeds niet had gedaan, kreeg hij een boete. Eboué ging zonder succes in beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS.

De verdediger heeft nu ook de laatste deadline overschreden, waarop de FIFA donderdag besloot de dreigende schorsing van een jaar te laten ingaan. Sunderland pikte de clubloze Eboué begin maart op, maar mag hem voorlopig niet gebruiken. Zodra de Ivoriaan betaalt, kan hij weer het veld op.

De clubleiding van Sunderland was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de slepende juridische affaire van Eboué. De 'Black Cats' willen het contract met de Ivoriaan, dat tot het einde van dit seizoen loopt, nu ontbinden. Hij heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan. De club van international Patrick van Aanholt staat in de Premier League onder de degradatiestreep.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu