Wat hem bij Ajax niet lukte, doet Liam van Gelderen bij FC Groningen wel. 'Dit voelt als mijn doorbraak'

Liam van Gelderen (rechts) probeert samen met zijn medespeler Thom van Bergen de AZ-speler Milos Kerkez af te stoppen.

Liam van Gelderen (rechts) probeert samen met zijn medespeler Thom van Bergen de AZ-speler Milos Kerkez af te stoppen.

„Nee, gelukkig hoef ik niet met de bus mee terug naar Groningen”, zegt Liam van Gelderen zaterdag met een glimlach. Want hoewel hij met FC Groningen wordt geklopt door AZ (1-0), is er voor de 21-jarige rechtsback ook reden om blij te zijn.

Hij mag namelijk bij zijn moeder logeren in Assendelft. „Ze wacht boven op me, dus ik rijd straks met haar mee.”

Afgelopen zomer staat Van Gelderen voor een belangrijk besluit. Want ondanks dat de geboren Zaandammer twee keer in actie komt in het eerste van Ajax, is zijn perspectief in de hoofdstad broos. FC Groningen biedt uitkomst. Bij de in degradatienood verkerende eredivisieclub is hij inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde.

 

„Dit voelt wel als mijn doorbraak, ja. Natuurlijk heb ik ook veel wedstrijden gespeeld bij Jong Ajax, maar dat is toch anders. Het is jammer dat ik in de eerste seizoenshelft niet veel kon spelen door een blessure. Maar we gaan de goede kant op, drie weken geleden heb ik tegen Excelsior ook mijn eerste doelpunt gemaakt.”

Tegenstander

In Alkmaar wordt Van Gelderen direct geconfronteerd met de wetten van het topvoetbal, als uitgerekend zijn directe tegenstander na vier minuten scoort. Een wereldgoal van AZ-smaakmaker Jesper Karlsson, die uiteindelijk de winnende blijkt te zijn. „Dat was geen fijn begin. Vorige week lukte het ons om Feyenoord lang op 0-0 te houden. Dan speel je als verdediger zo’n wedstrijd toch een stuk prettiger. Nu moet je gaan aanvallen. Dat is natuurlijk leuk, maar niet eenvoudig tegen een team als AZ.”

Van Gelderen is geen onbekende in de kaasstad. Via SVA (Assendelft) en Fortuna Wormerveer komt hij in 2012 in de jeugdopleiding van AZ terecht. Hij blijft er drie seizoenen, tót Ajax aanklopt. „Maar AZ zal altijd de eerste club in het betaalde voetbal zijn die mij een kans heeft gegeven. Daar ben ik ze dankbaar voor en daarom zullen ze altijd een plekje in mijn hart houden. Ik heb het er leuk gehad en aan mijn tijd bij AZ veel vrienden overgehouden.”


Myron Boadu

Eén van hen is Myron Boadu, die tussen 2017 en 2021 in het eerste elftal van AZ goed is voor 38 doelpunten en een miljoenentransfer naar AS Monaco verdient. „Myron is mijn beste maatje. Met hem heb ik jarenlang samengespeeld, bij de jeugdteams van Oranje en natuurlijk bij AZ. We hebben zelfs bij elkaar in de klas gezeten. Ik ben nog niet bij hem in Monaco geweest. Maar als hij in Nederland is, gaan we altijd even chillen met elkaar. Dan komt hij naar mij toe of ga ik naar hem. Wat we dan zoal doen? Meestal lekker eten.”

 

Vaak buiten de deur. Want hoewel Van Gelderen zich op het veld inmiddels aardig laat zien, is er in de keuken nog genoeg ruimte voor verbetering. Zo moet zijn moeder hem tijdens het koken nog wel eens instrueren via een video-verbinding. „In Groningen ben ik voor het eerst op mezelf gaan wonen. Dat was wel even wennen. Mijn moeder deed eigenlijk alles voor me. De was, maar ze kookte ook iedere dag voor me. Of ze dat straks als we thuis zijn ook gaat doen? Ik durf het niet te zeggen. Maar ik hoop er natuurlijk wel op.”