Wat staat er nog te gebeuren bij FC Emmen? Azen op buitenkansjes en vertrek Miguel Araujo op losse schroeven

Met de transferdeadline in zicht, rijst de vraag of Miguel Araujo nou wel of niet vertrekt. In afwachting daarvan heeft FC Emmen met Peet Bijen alvast een extra centrale verdediger aan de selectie toegevoegd. Ondertussen aast de club nog op ‘buitenkansjes’.

Miguel Araujo namens FC Emmen in duel met Danzell Gravenberch van Sparta Rotterdam (inmiddels De Graafschap).

Miguel Araujo namens FC Emmen in duel met Danzell Gravenberch van Sparta Rotterdam (inmiddels De Graafschap). Foto: Cor Lasker

Met een jaarsalaris van ruim 400.000 euro drukt Miguel Araujo bij FC Emmen zwaar op de begroting. Die is na de degradatie naar de eerste divisie aanzienlijk verlaagd. Hoewel het voor Emmen-begrippen een speler is met uitzonderlijke kwaliteiten, zou de verkoop van de Peruviaanse international in dat opzicht voor de nodige verlichting zorgen. Om diezelfde reden werd zijn landgenoot Sergio Peña onlangs voor om en nabij de 1 miljoen euro aan het Zweedse Malmö FF verkocht.

In tegenstelling tot Peña begint het er steeds meer op te lijken dat Araujo nog een tijdje in Emmen blijft. Waar eerder werd gerept over belangstelling van onder meer AZ, is volgens technisch manager Michel Jansen van FC Emmen momenteel geen concrete interesse in de centrale verdediger die bij de Drentse club nog onder contract staat tot juli volgend jaar. „Er is kort contact geweest met een Nederlandse club, maar die is inmiddels al voorzien”, laat Jansen weten.

‘Als Miguel Araujo in Emmen blijft, zal hij als de brandweer gaan’

Met de transferdeadline in zicht, dinsdag- op woensdagnacht, lijkt Araujo dus niet vóór 1 september te vertrekken. Maar, zegt Jansen, er bestaat nog een kans dat de 26-jarige Peruviaan alsnog op korte termijn zijn heil elders zoekt. Landen als Rusland en Saoedi-Arabië hanteren transferdeadlines die iets verder in de toekomst liggen. Bovendien hebben clubs in die landen over het algemeen voldoende budget voor een ‘dure’ speler als Araujo. Het is echter de vraag of hij daarvoor openstaat.

„Nadat Miguel onlangs terugkwam uit Peru heb ik een goed en lang gesprek met hem gevoerd”, zegt Jansen. „Daaruit blijkt dat hij ambities heeft. Maar als hij de komende tijd bij FC Emmen moet blijven, zal hij als de brandweer gaan hoor.” Naar het antwoord op de vraag waarom er relatief weinig concrete interesse is voor Araujo, moet de technisch directeur gissen. „Misschien omdat het geen heel grote jongen is. Daar hechten zeker buitenlandse clubs aan. Daarentegen is hij zowel verdedigend als aanvallend kopsterk.”

Met Peet Bijen legt FC Emmen opnieuw niet-fitte speler vast

Niet wetende of Araujo op korte termijn vertrekt, heeft FC Emmen gisteren Peet Bijen aangetrokken. De 26-jarige centrale verdediger was transfervrij nadat zijn contract bij ADO Den Haag werd ontbonden. Door een breukje in zijn hiel kwam hij vorig seizoen tot slechts vijf eredivisiewedstrijden voor de groengelen. „Met Peet halen we een hoop ervaring binnen”, legt Jansen uit. „Hij heeft zich al meermaals bewezen in Nederland en kan zowel rechts als links centraal achterin uit de voeten.”

Bijen tekent in Emmen een contract voor dit seizoen met een optie voor een tweede jaar. Er is één ‘maar’: hij heeft zes tot tien weken nodig om fit te worden en kan op zijn vroegst medio oktober in actie komen. De Hengeloër is daarmee de tweede Drentse aanwinst die nog even op zijn debuut moet wachten. Eerder werd al de geblesseerde Reda Kharchouch op huurbasis aangetrokken. De spits van Sparta Rotterdam is vanwege een scheur in zijn hamstring naar alle waarschijnlijkheid tot november niet inzetbaar.

Joël van Kaam niet naar FC Emmen: ‘Moet van drie kanten kloppen’

Peet Bijen valt volgens technisch manager Michel Jansen onder de noemer ‘buitenkansje’. Dat zijn volgens hem spelers die bij hun huidige club net buiten boord vallen en voor een lage vergoeding of zelfs transfervrij kunnen worden aangetrokken. „Dat is de vijver waaruit wij richting het einde van de transferwindow moeten vissen. Het nadeel is dat die jongens over het algemeen niet wedstrijdfit zijn en minimaal vier weken nodig hebben om dat alsnog te worden.”

Een van de buitenkansjes waarop FC Emmen volgens diverse media zijn vizier op zou hebben gericht zou Joël van Kaam zijn. De rechtervleugelverdediger van FC Groningen komt nauwelijks aan spelen toe en zijn werkgever staat naar verluidt open voor een verhuurperiode. Jansen laat desgevraagd weten dat er gesprekken zijn gevoerd, maar dat Van Kaam niet de overstap naar Emmen zal maken. „Het moet van drie kanten (speler en beide clubs, red.) kloppen en dat was hier niet het geval.”

‘Met spelers die hier hebben gespeeld, houd je altijd contact’

De technisch manager sluit niet uit dat FC Emmen voor de transferdeadline nog een buitenkansje binnen hengelt. Op namen, zoals die van vleugelaanvaller Kian Slor (19) van FC Groningen, wil hij niet ingaan. Wel wordt duidelijk dat FC Emmen diverse lijntjes heeft uitliggen. Ervaring leert echter dat veel spelers tot het laatste moment wachten om voor een club te kiezen, in de hoop dat een betere optie zich nog meldt. Dat ervoer FC Emmen afgelopen winter nog toen het pas op de laatste dag van de transferwindow, te midden van een hevige degradatiestrijd, met Michael Verrips en Paul Gladon de gewenste doelman en spits wist vast te leggen.

En dan zijn daar nog de spelers die afgelopen zomer de deur in Emmen achter zich dichttrokken, omdat ze bijvoorbeeld hun geluk elders wilden beproeven. Onder hen zijn nog enkelen zonder nieuwe werkgever, zoals Nick Bakker, Keziah Veendorp, Hilal Ben Moussa en Robbert de Vos. Het zijn spelers die de Drentse eerste divisionist door en door kennen, maar al geruime tijd individueel voor zichzelf trainen. Of zij nog op de Emmer radar staan? „Met spelers die hier hebben gespeeld, houd je altijd contact”, aldus Jansen. „Maar ook bij hen zou het weken duren tot ze wedstrijdfit zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu