Waterpolotoernooi in Zandpol verwelkomt dit jaar ruim 1500 internationale deelnemers. 'Alle deelnemers en officials kamperen rondom het strand van natuurbad'

In het weekend van 2 en 3 juli staat in natuurbad De Zandpol de 41e editie van Moby Dick’s Waterpolotoernooi op het programma. Archieffoto: Herman Woltersom

Waterpolo in een natuurbad, waarbij meedoen veel belangrijker is dan winnen. Voor zwem- en waterpoloclub Moby Dick (MD) is deze Olympische gedachte het voornaamste uitgangspunt van het traditionele waterpolotoernooi. In het weekend van 2 en 3 juli staat de 41e editie op het programma.

Met amper 100 leden is Moby Dick een betrekkelijk kleine speler, maar de club bouwde in de afgelopen decennia met het toernooi tot ver buiten de landsgrenzen naam en faam op.

,,Dat is iets om trots op te zijn en ook een motivatie om door te gaan”, zegt Jan Bartels van de MD-toernooicommissie. Hij staat samen met meer dan 75 vrijwilligers te popelen om na twee jaar weer het toernooi in natuurbad ‘De Zandpol’ te organiseren.

Buitenlandse clubs

Het laat volgens Jan Bartels zien hoe groot de saamhorigheid binnen de club is, maar ook van de deelnemende verenigingen.

,,Clubs uit onder meer België, Duitsland en Groot-Brittannië zijn al jarenlang trouwe deelnemers aan het tweedaagse polotoernooi. Dit jaar verwelkomen we bijna 1.500 waterpoloërs uit binnen – en buitenland. Alle deelnemers en officials kamperen rondom het strand en zonneweiden van het natuurbad. Een fantastisch tafereel.”

Behapbaar

De 120 deelnemende teams zijn verdeeld over zeventien dames- en herenpoules. Jan Bartels wijst er echter op dat de grens onderhand wel is bereikt.

,,Op deze manier kunnen we alle zaakjes nog goed regelen en is het qua organisatie en veiligheid allemaal nog behapbaar.” Verder heeft Moby Dick tijdens de toernooidagen de beschikking over een grote feesttent, met twee avonden volop muziek en vertier.

Gastvrij

De technische en facilitaire voorzieningen van De Zandpol worden flink opgewaardeerd om de vele honderden gasten op een comfortabele wijze onderdak te bieden. ‘De commissie Techniek heeft er handen vol werk aan en zorgt onder meer voor grote dieselaggregaten en 70.000 m3 warm douchewater. Verder voldoende stroom voor de muziek, maar ook extra verlichting op feestterrein en de parkeerplaatsen op de gehuurde weilanden rondom het bad. En om de zeven speelvelden en veertien doelen strak in het water te krijgen, zijn ook vele honderden meters touw nodig’, schetst Bartels de complexiteit van de organisatie.

Ruim 350 wedstrijden

De ruim 350 wedstrijden worden gespeeld vanaf zaterdagochtend 2 juli vanaf 9.00 uur – als het startschot van wethouder Pascal Schrik klinkt - tot 18.45 uur en op zondag 3 juli van 8.30 uur tot 14.00 uur.

Nieuws

Meest gelezen

menu