Wedstrijdverslag: FC Emmen blijkt ook niet opgewassen tegen Sparta en verliest met 2-1

Dirk Abels van Sparta wordt door FC Emmen-speler Anco Jansen aan de kant gezet. Foto: anp/Cor Lasker

De rode lantaarn blijft vooralsnog in het bezit van FC Emmen. Waar de hoop voorafgaand was gevestigd op een goed resultaat, werd in Rotterdam op bezoek bij Sparta met 2-1 verloren.

De wedstrijd tegen Sparta Rotterdam was voor FC Emmen op voorhand de eerste in een cruciale decemberreeks, waarin verder nog tegen ADO Den Haag, PEC Zwolle en FC Utrecht wordt gespeeld. Clubs waartegen op zijn minst toch een paar punten zouden kunnen worden gepakt. Althans, dat was de gedachte die de afgelopen periode bij de Drentse voetbalreus ontstond, wellicht voortkomend uit vurige hoop en noodzaak nu de ploeg in de onderste regionen van de eredivisie verkeert.

Hoog baltempo was opvallend

Zo vurig als de hoop was, zo vurig probeerde FC Emmen de tegenstander vanaf het eerste fluitsignaal zijn wil op te leggen. Dat gif in het spel van de Rood-Witten leverde de eerste vijftien minuten niet direct grote kansen op, wel het nodige balbezit én twee gele kaarten. Opvallend was bovendien het hoge baltempo dat de ploeg hanteerde, waardoor Sparta er nauwelijks aan te pas kwam. Daartoe leek FC Emmen de voorgaande wedstrijden niet in staat te zijn.

Aan de inzet zou het vrijdagavond niet liggen, leek FC Emmen met zijn spel te willen zeggen. Wellicht geïnspireerd door de videoboodschap die supportersvereniging Rood-Wit voorafgaand aan de wedstrijd online zette, waarin het de selectie, staf en het bestuur dringend verzocht om hun beste beentje voor te zetten, oftewel: ‘Kop d’r veur!’. Desondanks kwam Sparta er na verloop van tijd een aantal keer gevaarlijk uit. Sterker nog, de Rotterdammers kwamen na twintig minuten op voorsprong dankzij een inschattingsfout van Glenn Bijl. Laros Duarte profiteerde door de bal via Felix Wiedwald in het doel te schieten.


„Voetballuuuuuh”

Even leek FC Emmen de regie kwijt te zijn, zoals afgelopen seizoen vaker het geval was nadat het op achterstand kwam. Dat zorgde vrijdagavond voor de nodige frustraties op het veld. Tekenend was de kreet van Anco Jansen, die op een gegeven moment „Voetballuuuuuh!” richting zijn teamgenoten schreeuwde. Als een volleerde ruiter trok de ploeg de teugels daarna langzaamaan steeds strakker aan, onder andere resulterend in de enige échte goede kans voor rust. Het was Wiedwald die Caner Cavlan met een knappe trap de diepte instuurde, maar de inzet van de linksback werd gekeerd.

Na rust kwamen de Emmenaren enigszins stroef uit de startblokken. Het was dan ook verrassend te noemen dat de ploeg na ruim vijf minuten spelen de stand gelijktrok. Michael de Leeuw kopte de bal via de rug van ploeggenoot Miguel Araujo langs de Spartaanse doelman Maduka Okoye. ‘Wie anders dan De Leeuw?’ zou je haast denken. Het was alweer het zesde doelpunt dit seizoen van de spits, die zich tot doelpuntenmaker lijkt te hebben ontpopt.

Aanvallende wissels sorteerden niet het gewenste effect

Lang kon FC Emmen echter niet van de treffer genieten. Het was Sparta dat luttele minuten later via een droge knal van Abdou Harroui in de linker bovenhoek van het doel de voorsprong herpakte. Emmen-trainer Dick Lukkien reageerde met het inbrengen van onder meer Donis Avdijaj, Marko Kolar en Lentini Caciano, maar de aanvallende wissels sorteerden niet het gewenste effect. Want hoewel het in de slotfase voornamelijk FC Emmen was dat aanzette en Sparta dat tegenhield, vielen er op Het Kasteel geen doelpunten meer en ging de eerste wedstrijd in de belangrijke decembermaand verloren.

Scoreverloop: 21. Duarte 1-0; 51. De Leeuw 1-1; 58. Harroui 2-1.

Gele kaarten: 5. Peña; 6. Jansen; 79. Ben Moussa; 80. Gravenberch.

Toeschouwers: 0.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis.

Sparta Rotterdam: Okoye; Abels, Vriends, Heylen, Pinto; Auassar, Harroui; Mijnans (73. Meijers), Smeets (63. Engels), Duarte (90. Beugelsdijk); Thy (73. Gravenberch).

FC Emmen: Wiedwald; Bijl, Araujo, Van Rhijn (84. Bakker), Cavlan; Laursen (66. Avdijaj), Ben Moussa (84. Bernadou), Chacon, Peña (79. Caciano); De Leeuw, Jansen (66. Kolar).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu