Zo'n 800 toeschouwers bij eerste oefenwedstrijd van FC Groningen. Maar dat waren niet allemaal 'gewone' supporters

Zeker, er was publiek bij de oefenwedstrijd van FC Groningen tegen Pelikaan S. Zo’n 800, maar strikt vooraf geselecteerd. Veelal leden van Pelikaan S., van het ontvangende VEV’67 en wat andere geselecteerden. ‘Gewone’ supporters? Nee.

FC Groningen-speler Gabriel Gudmundsson (links) ontwijkt een van tackle Fabian Stevens van Pelikaan S.

FC Groningen-speler Gabriel Gudmundsson (links) ontwijkt een van tackle Fabian Stevens van Pelikaan S. Foto: Jan Kanning

Dat gastheer Pelikaan S. niet op het eigen veld in Oostwold terecht kon, had alles te maken met de vrij deplorabele staat van het kunstgras. Daar wilde FC Groningen niet op voetballen. Dus werd het feest naar Leek verplaatst, naar het echte gras van VEV’67. Een gezellige boel was het zeker. Aankleding en sfeer maken kun je aan Pelikaan S-voorzitter Wim Bulten wel overlaten. Feesttent, uiteraard luide muziek, gratis drankjes en hapjes: Bulten had de portemonnee wel even getrokken.

Corona-teststraat

Terwijl beide teams volop met de warming-up bezig waren, was daar een hartelijke begroeting tussen FC Groningen-directeur Wouter Gudde en Anton Jongsma, in zijn nadagen spelend voor Pelikaan S. Waar zij elkaar van kennen? ,,We hebben beiden gevoetbald bij RKC’’, vertelde Gudde. Overigens moest de ploeg van trainer Jan Schulting in de ochtend nog massaal door de corona-teststraat. ,,Een mannetje of dertig, maar gelukkig allemaal negatief getest’’, aldus Schulting. Dus kon het voetbalfeest ongehinderd van start.

Dat FC Groningen de ongelijke strijd met 4-1 won, lag in de lijn der verwachtingen. Eredivisie versus zaterdag eerste klasse. Het verweer van de amateurs was sterk, dat wel. Mede door goed keeperswerk van Pelikaan S-doelman Levi de Ron wist het keurkorps van FC Groningen een helft lang geen gaten in het bastion te vinden. En dat nog wel met de sterkst beschikbare elf. Kansen genoeg voor de FC, maar de juiste afstemming niet. Hetgeen Mike te Wierik in de rust bij 0-0 een tikje cynisch deed zeggen: ,,Mooi, het eerste punt is binnen.’’

‘Dat mag niet gebeuren’

In de tweede helft draafde de veel jongere garde van FC Groningen op. Toen werd er wel gescoord. Vier keer, te beginnen met een fraaie afstandsknal van Ahmed El Messaoudi. Vervolgens maakten Tika de Jonge, de zeer bedrijvige en scherpe Romano Postema en Sam Schreck het kwartet aan treffers vol. Het tegendoelpunt van Joshua Sion (inderdaad, zoon van Romano Sion) ergerde FC-trainer Danny Buijs. ,,Dat mag gewoon niet gebeuren.’’

Buijs schoot sowieso in de tweede helft een paar keer uit zijn verbale slof. ,,Ja, ik zie basisdingen fout gaan. Ook al ben je jong, op het niveau van FC Groningen mag dat gewoon niet.’’

Arjen Robben krijgt alle vrijheid

Wat de nieuwe spelers betreft ging de aandacht vooral uit naar doelman Peter Leeuwenburgh en verdediger Marin Sverko. Conclusie: geen oordeel mogelijk bij gebrek aan serieuze tegenstand van Pelikaan S, dat amper over de middenlijn kwam. En ging het nog over de niet aanwezige Arjen Robben? Ja, daar had Buijs het nog wel even over. Geen nieuws, Robben is er nog niet uit. Wanneer wel? Niet bekend, vooralsnog. De mogelijke ‘kers op de taart’ krijgt alle vrijheid van de club.

Omdat FC Emmen het geplande oefenduel tegen FC Groningen eerder afzegde, staat er als volgende oefenwedstrijd een andere uitdaging te wachten. Vrijwel zeker speelt de FC zaterdag in België tegen Racing Genk. Een besloten duel, dat dan wel weer. ,,Toch hopen we snel op wedstrijden waar onze aanhang gewoon weer bij kan zijn’’, aldus Gudde.


Pelikaan S-FC Groningen 1-4

Scoreverloop: 53. El Messaoudi 0-1, 59. Sion 1-1, 72. De Jonge 1-2, 75. Postema 1-3, 85. Schreck 1-4.

FC Groningen eerste helft: Leeuwenburgh; El Hankouri, Kasanwirjo, Te Wierik, Dammers, Gudmundsson (35. Meijer); Matusiwa, Daniel van Kaam, De Leeuw; Strand Larsen, Joosten.

FC Groningen tweede helft: Hoekstra; Joël van Kaam, Blokzijl, Sverko, Poll; Valente (86. Hettinga), Schreck,El Messaoudi, De Jonge; Postema, Slor.

Lees ook

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu