Werkgeversorganisatie FBO kijkt al uit naar juridische uitdaging

Werkgeversorganisatie FBO kijkt al uit naar juridische uitdaging ANP

Welke kant het ook opgaat, de FBO maakt zich op voor een drukke en ingewikkelde tijd. "Het wordt voor ons juristen een uitdaging, maar veel zaken zijn te regelen", zegt Serge Rossmeisl, directeur van de werkgeversorganisatie in het Nederlandse betaald voetbal.

De KNVB en de Eredivisie CV hebben alle clubs uit het betaalde voetbal uitgenodigd voor een gesprek, deze dinsdag. Na die bijeenkomst volgt een tweede sessie, met de zogenoemde stakeholders als FOX Sports, de vereniging Coaches Betaald Voetbal, de FBO, spelersvakbond VVCS, de belangenvereniging van scheidsrechters BSBV en het Supporterscollectief.

De vergadering is beladen omdat meerdere clubs vorige week de KNVB verzochten de competitie niet meer af te maken. Ajax-directeur Marc Overmars deed dat als eerste, een dag later volgden onder meer PSV en AZ. De UEFA liet een dag later weten dat het niet afmaken van nationale competities gevolgen kan hebben voor deelname aan Europese clubtoernooien.

Grote werk

"Wij zijn niet de partij om te bepalen welke kant het opgaat. Ik denk ook niet dat dat morgen al direct besloten wordt. Ik denk eerder later in april of in mei", zegt Rossmeisl, die er zelf op rekent dat, als de omstandigheden dat toelaten, de eredivisie dit seizoen alsnog uitgespeeld wordt.

"Als dat besluit valt, begint voor ons het grote werk. Wat doen we met aflopende contracten bijvoorbeeld? Of wat als clubs een speler hebben gecontracteerd die nu nog voetbalt in een competitie die nog langer doorloopt?", aldus Rossmeisl, die het een uitdaging noemt maar ook waakt voor paniek. "Ik hoor veel geleerden en 'kenners' dingen zeggen, maar er zijn veel dingen die je wel op kunt lossen. Het begint bij de FIFA. Zij moeten eerst de contouren scheppen. Daarna is het op nationaal niveau de beurt aan de KNVB. Aan ons is het dan weer de taak om met vakbonden cao's aan te passen. Ook moeten we komen met aanbevelingen richting spelers en clubs qua contracten."

VVCS

Mocht worden besloten de competitie niet af te maken, krijgt de FBO het ook druk, maar wel iets minder. Rossmeisl: "Dan krijg je hele andere vraagstukken. Maar er vallen ook veel vraagstukken weg."

Spelersvakbond VVCS hoopt niet dat het nog weken duurt voor een beslissing wordt genomen. "Het heeft geen zin om er een heel lang traject van te maken, er moeten snel knopen worden doorgehakt", zegt voorzitter Evgeniy Levchenko. "Iedereen moet nu proberen om het gezonde verstand te gebruiken, te luisteren naar de deskundigen en bij de feiten te blijven."

Nieuws

Meest gelezen

menu