Wie is de beste opvolger van Ronald Koeman als bondscoach van het Nederlands elftal?

Ronald Koeman zadelt de KNVB met een probleem op. Maar onoverkomelijk is het ook weer niet. Oranje is momenteel voor topcoaches een superaantrekkelijk elftal.

Louis van Gaal, Frank de Boer en Arsène Wenger. BSR Agency, ANP, EPA

Louis van Gaal, Frank de Boer en Arsène Wenger. BSR Agency, ANP, EPA Fotomontage: BSR Agency, ANP, EPA

Het vertrek van Koeman valt de KNVB rauw op het dak. De bondscoach vertrekt vlak voor het begin van een heel drukke periode. Over twee weken en drie dagen trapt Oranje af in de eerste interland van dit seizoen, een Nations League-wedstrijd tegen Polen. Tot eind november staan er liefst acht interlands op de kalender, in een jaar dat zomer 2021 eindigt met een EK.

Nog een geluk: Koeman loopt niet de deur uit midden in een kwalificatiecyclus. Hij vertrekt ook niet in een fase dat er een nieuw elftal moet worden gebouwd. De spelersgroep die er staat is er één met veel potentie. Uit de gangbare basisploeg is maar één veldspeler (Ryan Babel) ouder dan 30 jaar. In elke linie spelen één of meer jongens bij topclubs in topcompetities en eigenlijk is alleen de bezetting van de keeperspositie zorgelijk.

Veel coaches zullen aan de slag willen met Oranje

De KNVB moet hier naar handelen in de zoektocht naar een opvolger. Door de lat torenhoog te leggen. Ofwel: streven naar iemand die straks bij het EK het maximale uit de ploeg haalt. Veel coaches zullen aan de slag willen met dit Oranje. Ook vanuit het buitenland, waar Nederland onder Koeman indruk maakte door onder meer Duitsland, Frankrijk en Engeland knap te verslaan.

Het moet niet zo zijn dat er nu makkelijk wordt geredeneerd: Frank de Boer, om eens iemand te noemen, is vrij, dús is die meteen automatisch kandidaat. Of Giovanni van Bronckhorst, want die werkt in China en zal wel te porren zijn.

 

Feit is dat topcoaches van eigen bodem, mannen zoals Erik ten Hag of Peter Bosz, op korte termijn bezet zijn. Die komen mogelijk beschikbaar voor de periode ná het komende EK. Maar wat wel kan: Louis van Gaal polsen. Niet voor meerdere jaren, maar heel doelgericht in een één-jarig project tot en met het EK. Vragen kan altijd.

Ook Van Gaal wordt vrolijk als hij naar het huidige Oranje kijkt en de slogan van de KNVB bij de aanstelling van Koeman was bewust gekozen: het moest terug naar de duidelijkheid van het WK 2014, waar Nederland met Van Gaal derde van de wereld werd.

 

En wil hij niet, dan kan Arsène Wenger misschien een verrassende naam zijn in zo’n zelfde EK-project. Ook een autoriteit, een coach met affiniteit met onze voetbalcultuur en met Nederlandse spelers. Wenger wilde altijd nog een keer bondscoach worden, zei hij na zijn vertrek in 2018 bij Arsenal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu