Gaat GIJS Tilburg nu wél verslaan, wie pakt de Knoalster slag en wint Lycurgus de kraker tegen Dynamo? | tips van de sportredactie

De Kroatische doelman Boris Tot is met prachtige reddingen belangrijk voor Hurry-Up.

De Kroatische doelman Boris Tot is met prachtige reddingen belangrijk voor Hurry-Up. Foto: Boudewijn Benting

Naast de degradatiestrijd van FC Groningen en FC Emmen en Indoor Tolbert, waar de paardenliefhebbers zullen smullen, is er nog heel veel andere sport het komend weekend de moeite waard. Hier de tips!

GIJS HEPRO Groningen speelt zaterdag voor een uitverkocht Kardinge de sleutelwedstrijd tegen Tilburg Trappers , die de ploeg van Csaba Kercso toegang moet geven tot de finale van de play-offs in de eredivisie. Vorig weekend verloor GIJS nog de tweede wedstrijd in ijshal Stappegoor, mede doordat de 3-3 van Danny Kerstholt onterecht niet werd geteld. De winnaar van deze wedstrijd staat in de finale tegen Amsterdam Tigers of Eindhoven Kemphanen.

Mooie derby’s op de amateurvelden

In het amateurvoetbal staan in alle uithoeken van Groningen en Drenthe weer mooie derby’s op de rol. WKE’16 en Valthermond maken in een rechtstreeks duel uit wie zich de virtuele koploper van 2K zondag mag noemen. Vooral voor WKE-trainer Albert Koops, al zijn leven lang Valthermonder, een bijzondere wedstrijd. Op het Emmer kamp wordt zondag om 14 uur afgetrapt.

Hoogezand-Oranje Nassau (zaterdag 14.30 uur) is een heerlijke Groningse derby in de eerste klasse F zaterdag, en in Oost-Groningen zijn er weinig derby’s meer beladen dan die tussen Musselkanaal en Stadskanaal . Die Knoalster slag start zondag om 14 uur aan de Parklaan in Musselkanaal.

In de top van het vrouwenvoetbal zijn de weken van de waarheid aangebroken voor ACV en Oranje Nassau . De beide noordelijke topklassers spelen zaterdag thuis. ON een heus degradatieduel tegen hekkensluiter DSE , ACV ontvangt in Assen het Amsterdamse Wartburgia . Beide wedstrijden beginnen om 15 uur.

Hurry-Up van start in HandbalNL-League

De handballers van Drenth Groep Hurry-Up beginnen zaterdagavond vanaf acht uur in sporthal De Eendracht in Zwartemeer aan de strijd om de Nederlandse titel. Het Waalwijkse Tachos is in de zogeheten HandbalNL-League de eerste tegenstander. Aan de titelstrijd wordt deelgenomen door de zes beste Nederlandse teams, die dit seizoen in de grensoverschrijdende BeNe-League op het hoogste niveau speelden. Tachos eindigde daarin als laatste Nederlandse club op de elfde plek, terwijl Hurry-Up vijfde werd.

Op grond daarvan beginnen de Zwartemeerders de play-offs om het Nederlands kampioenschap zaterdag met twee bonuspunten en Tachos met nul. De andere deelnemende ploegen zijn Aalsmeer en Lions, met ieder drie bonuspunten, Volendam met twee en Bevo met één bonuspunt.

Lycurgus kan koploper worden in Apeldoorn

De volleyballers van Samen Lycurgus uit Groningen vervolgen hun gevecht om de Nederlandse titel zaterdag met een regelrechte kraker. In Omnisport in Apeldoorn treden de mannen van coach Arjan Taaij vanaf 20.30 uur aan tegen koploper Dynamo . Bij 3-0 0f 3-1 winst neemt Lycurgus, dat nu met twaalf punten tweede staat, de leiding in de kampioenspoule van Dynamo over.

Het Apeldoornse team heeft dertien punten. Na afloop van de kampioenspoule spelen de twee bovenste teams de finaleduels om de Nederlandse titel. De wedstrijd is op het internet via Eyecons te zien.