Gaat Memphis Depay zijn draai nog vinden op dit EK? Mart van Duren trainde hem in de jeugd: 'Je ziet dat het hem frustreert dat het niet gaat zoals hij wil'

Memphis Depay was de afgelopen jaren de grote voortrekker in Oranje en had met zes goals en acht assists een enorm aandeel in de kwalificatie voor Euro 2020. Maar op het EK-podium heeft Depay zijn draai nog niet gevonden.

Memphis Depay.

Memphis Depay. Foto: Maurice van Steen

Ron Vlaar, die samen met Depay een bronzen medaille won op het WK 2014, houdt het volste vertrouwen in Depay. „Een heel goede Memphis is noodzakelijk om dit EK iets te kunnen bereiken. En dat is er nog niet uitgekomen. Hij heeft wel een doelpunt gemaakt, dus hopelijk geeft dat hem vertrouwen”, zegt Ron Beton . „Maar misschien heeft zijn mindere spel ook wel met het systeem te maken.”

Kleine ruimte

Dat is precies ook de gedachte van Mart van Duren, de oud-prof van onder andere PSV, FC Den Bosch en FC Groningen, die als jeugdtrainer bij PSV een goede klik had met Depay. „Ik zie een verband tussen zijn mindere spel en de rol die Memphis heeft in dit 5-3-2 systeem. Memphis heeft een hoop kwaliteiten, maar ik vind hem niet heel goed tot zijn recht komen in de kleine ruimte. En daar komt hij tegen dit soort tegenstanders nu juist veel in terecht.”

,,Ik heb ook altijd gezegd dat ik Memphis niet een echte spits vind. Ik denk dat hij in een vrije rol vanaf links in een 4-3-3 systeem veel beter tot zijn recht zou komen. Dan is hij verrassender. Nu is het vaak duidelijk wat hij gaat doen en dat maakt het gemakkelijk voor een verdediger.”

Ook de samenwerking tussen Depay en Wout Weghorst voorin kan Van Duren nog niet bekoren. „Je ziet dat ze erg aan het zoeken zijn. Het valt mij op dat de afstanden tussen Memphis en Weghorst vaak groot zijn, terwijl het de stelregel is dat de spitsen dicht bij elkaar moeten blijven als je met twee spitsen speelt. Ik denk dat Memphis beter tot zijn recht komt als hij voorin speelt met Donyell Malen.”

Leider

Wesley Sneijder, die ook samen met Depay het bronzen WK van 2014 speelde, steekt niet onder stoelen of banken groot fan van de aanvaller te zijn. Al vindt ook hij dat Depay veel beter kan dan hij de eerste twee groepsduels heeft laten zien. „Memphis is de leider van deze selectie en voelt een grote verantwoordelijkheid. Ik weet zeker dat we nog veel moois van hem gaan zien als hij gewoon lekker gaat voetballen, probeert te genieten”, aldus de recordinternational, die in de ‘vormdip’ van zijn oud-collega ook een voordeel ziet.

„Nederland is na twee wedstrijden gekwalificeerd en we hebben het beste van Memphis nog niet gezien. Kun je nagaan wat er gaat gebeuren als hij wél ontvlamt. Dat zou net het stapje kunnen zijn dat Oranje op dit moment nog moet maken om zich met de toplanden te kunnen meten. En echt, geloof me. Memphis kan zo goed voetballen. Dat komt er dit toernooi nog uit. De penalty tegen Oostenrijk schiet hij ongelooflijk koelbloedig binnen en hij geeft de voorassist bij de 2-0. Dat zijn voor mij signalen dat het goed gaat komen.”

Van Duren weet dat Depay nooit wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid. „En dus neemt hij ook een strafschop als hij niet lekker in de wedstrijd zit. Zo is hij gewoon. Maar je ziet wel aan hem dat het hem frustreert dat het niet gaat zoals hij wil. Als het niet lekker loopt, dan is het belangrijk om terug naar de basis te gaan en simpel te spelen. Dat is heel lastig voor Memphis. Hij gaat juist extra acties maken en loopt zich daarmee alleen maar vaker vast. Dat was vroeger in de jeugd al zo.”

Of zijn aanstaande transfer naar FC Barcelona een rol speelt, weet recordinternational Sneijder niet. „Het is natuurlijk niet niks als je naar zo’n grote club kunt. Maar Memphis lijkt me ervaren en verstandig genoeg om dat geen invloed te laten hebben op zijn prestaties.”

Meerwaarde

Oud-jeugdtrainer Van Duren is ervan overtuigd dat Depay zich over het dipje heen gaat zetten. „We gaan nog genoeg goede dingen zien van Memphis dit toernooi. Tegen zwaardere tegenstanders komt er meer ruimte en dan is hij op zijn gevaarlijkst. Ik ben ervan overtuigd dat hij nog heel belangrijk gaat zijn voor Oranje.”

Vlaar ziet al kansen voor Depay tegen Noord-Macedonië. „Misschien is dat wel een wedstrijd voor Memphis om in deze formatie vrij en onbevangen te gaan voetballen, zodat hij de extra kwaliteiten, die hij ten opzichte van veel andere spelers heeft, kan etaleren. Hopelijk kan hij het goede gevoel terugvinden dat hij de laatste periode in het Nederlands elftal wél heeft gehad. Dan is hij een constant gevaar voor de tegenstanders en een meerwaarde voor Oranje.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu