Willem II heeft mooiste shirt in historie eredivisie

Willem II heeft mooiste shirt in historie eredivisie ANP

Willem II heeft het mooiste shirt dat ooit is gedragen in de eredivisie. Een vakjury wees het thuisshirt dat de Tilburgse voetballers tussen 1958 en 1967 droegen aan als winnaar van het Eredivisie Shirt Festival. Het klassieke en sponsorloze tenue van de 'Tricolores' bestaat uit verticale rode, witte en blauwe strepen, met een rood kraagje.

"Dit is een herkenbaar, bijzonder én typisch Nederlands shirt. Je ziet dit ontwerp in geen enkel ander land", aldus Sjoerd Mossou, die samen met Jan Joost van Gangelen, Frank Evenblij, Arno Kantelberg en Viktoria Koblenko de jury vormde.

De koepelorganisatie Eredivisie CV organiseerde samen met de clubs de verkiezing van het mooiste shirt ooit in de hoogste afdeling van de Nederlandse voetbalcompetitie. Alle thuis- en uitshirts van de 54 clubs die ooit in de eredivisie hebben gespeeld, bij elkaar 1754 stuks, werden verzameld op een website. Voetballiefhebbers konden de afgelopen weken daar stemmen op hun favoriete shirts. Er kwamen ruim 162.000 stemmen binnen.

Eindwinnaar

Iedere club maakte deze week zelf bekend op welke van hun shirts het meest was gestemd. Op basis daarvan wees de vakjury vrijdag een eindwinnaar aan. Willem II eindigde met het klassieke shirt op de eerste plaats, het shirt dat Johan Cruijff in 1983-1984 bij Feyenoord droeg op de tweede plaats en het witte shirt met de rode baan waarin Ajax tussen 1969 en 1972 zoveel successen boekte, eindigde als derde.

Het zwarte tenue van PSV met daarop de Brabantse vlag uit het seizoen 2009-2010 werd gekozen tot mooiste uitshirt ooit. De jury wees ook per decennium een winnaar aan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu