Winnares van NK sprint Jutta Leerdam slaat toe op laatste afstand; bij rivale Femke Kok is de pijp leeg

Jutta Leerdam (Worldstream) reed op het NK sprint een uitstekende afsluitende 1000 meter. Het was genoeg om haar rivale Femke Kok te passeren en de titel te winnen.

Een blije Jutta Leerdam na het winnen van haar titel.

Een blije Jutta Leerdam na het winnen van haar titel. Foto Neeke smit

De voor team Reggeborgh uitkomende Kok (20) leek na drie gewonnen afstanden de beste papieren te hebben voor de vaderlandse sprinttitel. Ze was twee keer het snelste op de 500 meter én op de eerste 1000 meter. Dat laatste was verrassend, want Leerdam is wereldkampioen op die afstand. Maar de Zuid-Hollandse had een excuus. Er was blijkbaar een boutje, waarmee haar klapschaats aan haar schoen is bevestigd, niet goed aangedraaid. ,,Er zat ruimte tussen, waardoor ik tijdens het schaatsen op mijn punten werd gedrukt. Ik had er echt last van’’, zei ze.

Persoonlijk record

Daar kwam bij dat Kok zaterdag een heel snelle eerste 1000 meter reed en met 1.14,23 haar persoonlijk record flink verbeterde. Na drie afstanden leidde de Friezin in het klassement, maar Leerdam zat haar op de hielen. De studente aan de Johan Cruyff Academy van de Hanzehogeschool in Groningen liet daarna echter zien hoe sterk ze was. Leerdam won de tweede en afsluitende 1000 meter in een snelle 1.14,13, terwijl een vermoeide Kok een tijd van 1.15,53 klokte. Dat was te weinig voor de Friezin om haar voorsprong in het klassement vast te houden. De titel was voor Leerdam.

Ik maak echt stappen

,,Ik ben hier heel erg blij mee’’, zei de glunderende kampioene. ,,Ik had nu geen last van mijn materiaal, maar daar is al genoeg over gezegd. Ik reed nu op de 1000 meter zo’n snel rondje als ik nog niet eerder bij een grote wedstrijd heb geschaatst. Onder mijn nieuwe coach Kosta Poltavets maak ik echt stappen, zowel fysiek als technisch. Hij is een en al kennis en daar leer ik van.’’

Het grote talent Kok was, ondanks dat ze de titel uit haar handen zag glippen, toch tevreden met het zilver. ,,Ik heb drie afstanden gewonnen en ben strijdend ten onder gegaan. Maar op de laatste 1000 meter zat er niets meer in. Mijn benen liepen vol. Ik was te vermoeid. Daardoor maakte ik foutjes. Maar ik ben twee jaar jonger dan Jutta. Er zit zeker nog groei in voor mij.’’

Shorttrack blijft hoofddoel

Olympisch shorttrackkampioene Suzanne Schulting maakte in Thialf ook indruk. Nadat ze al op de 500 meter een persoonlijk record had gereden (38,57), deed ze dat nog eens over op de 1000 meter in 1.14,89. De in Groningen geboren Schulting kwam na haar tweede toptijd met een schreeuw van blijdschap over de finish. ,,Yes’’, riep de schaatsster in haar handen klappend. Met haar tijden van zondag leverde haar dat uiteindelijk een derde plek in het eindklassement op. ,,Dit was heel leuk om te doen, maar shorttracken blijft voorlopig mijn hoofddoel’’, zei Schulting.

Esme Stollinga

De Groningse Esme Stollinga stond na dag 1 van het toernooi achtste, maar zakte door wat mindere prestaties zondag naar de twaalfde plaats in het eindklassement. Daarin werd Ireen Wüst zesde.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu