Zegereeks Donar strandt in Zwolle

In een uitverkocht ‘Theater van de Sport’ kwam donderdagavond een eind aan de fraaie zegereeks van Donar. Na twaalf zeges op rij was Zwolle met 69-67 te sterk.

Tegen Zwolle zette Donar eerder dit jaar de ommekeer in na een belabberde eerste seizoenshelft. Na twee nederlagen tegen de mannen van coach Herman van den Belt volgde een gedenkwaardige 83-82 overwinning in Martiniplaza. De Groningers bogen in het laatste kwart van dat duel een 76-61 achterstand om in een zege. De man die daar het grootste aandeel in had keerde gisteravond terug binnen de lijnen, nadat hij in Amerika voor de tweede keer vader werd: Lance Jeter.

Het stempel van de Amerikaan was in het vierde duel tussen de nummers twee en drie van de eredivisie minder groot dan een paar maanden geleden. Toch kwam Donar in het eerste kwart van de sleutelwedstrijd om de bovenste plaatsen op een voorsprong van zes punten. Ross Bekkering - het hele seizoen al minimaal goed voor een zeven - begon prima aan de wedstrijd. Het was zijn driepunter waarmee hij de 8-2 voorsprong op het scorebord zette. De Groningers deden in het eerste kwart vooral onder het Zwolse bord goede zaken door het zwakke verdedigen van de thuisclub af te straffen.

Duzan Bubnic stond goed te verdedigen en nam zijn verantwoordelijkheid in het bestoken van de vijandelijke basket. Zwolle, dat zich mede dankzij twee volle bussen supporters uit Groningen kon uitleven voor een uitverkocht theater van de sport - vermande zich in het tweede kwart in defensief opzicht. Dat hielp de thuisclub er bovenop. Bij 26-26 kwamen de Zwollenaren langszij, maar aan de hand van Dexter Hope kon Donar toch met een voorsprong de kleedkamer opzoeken. Hope was in de laatste minuten van het tweede kwart goed voor een driepunter en twee rake vrije worpen.

De cijfers die Donar-coach Erik Braal bij rust terugzag op het scoresheet stelden hem niet. Zijn team kwam tot welgeteld één assist in de eerste helft en grossierde meer dan Zwolle in turn overs. Ook een sterkhouder als Jason Dourisseau liet het in de eerste helft afweten. Direct na de pauze wist Zwolle het verschil op het scorebord tot uitdrukking te brengen. Het was met name de van een blessure teruggekeerde pointguard Steve McWorter die Donar pijn deed. Zwolle kwam op een 48-44 voorsprong. Jeter nam zijn ploeggenoten toch weer bij de teugels en zorgde met een driepunter voor de aansluiting.

Vanaf dat moment was het stuivertje wisselen tussen beide teams en bleef het tot de allerlaatste seconden spannend. Na weer een driepunter van McWhorter (69-66) en één rake vrije worp van Jeter kreeg Donar bij 69-67 de laatste aanval. Fieler nam het schot, maar miste, waardoor de ongeslagen status van de Groningers verleden tijd is.

Zwolle-Donar 69-67

Kwartstanden: 16-20, 16-15, 19-15, 18-17.

Topscorers Zwolle: McWhorter 24, Gibbs 16. Rebounds: 34.

Scores Donar: Jeter en Bekkering 15, Bubnic 10, Dourisseau 9, Cunningham 6, Hope 5, Fieler 4, Sullivan 3. Rebounds: 40.

Toeschouwers: 1500,

Volgende wedstrijd: dinsdag, 19.30u, Martiniplaza, Donar-Aris.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu