Zeiler Postma pakt Europese titel

Zeiler Postma pakt Europese titel ANP

Zeiler Pieter-Jan Postma heeft zaterdag goud gewonnen bij de EK in de olympische Finnklasse. De Nederlander werd in Spanje achtste in de laatste reguliere race en zeilde in de afsluitende medalrace naar de zesde plaats. Dat was voldoende om de Hongaar Zsombor Berecz achter zich te houden. Die passeerde in de slotrace bovendien de Kroaat Milan Vujasinovic, die het brons pakte.

,,Dit geeft heel veel vertrouwen voor de toekomst'', reageerde Postma opgetogen. ,,Deze overwinning is een optelsom van al mijn ervaringen. Het is een heel lange weg geweest hiernaar toe. Er is natuurlijk nog veel werk aan de winkel maar alles nu valt op zijn plaats.''

Voor Postma was het zijn eerste grote titel. De tweevoudige olympiër eindigde bij de WK in 2007 en 2011 op de tweede plaats. In 2014 pakte Postma goud in de olympische zeilweek van Hyères.

Rampzalig

Postma begon het toernooi voor de kust van Barcelona met een rampzalige race (33e), maar zeilde zich daarna terug in het toernooi. Hij won de tweede race en pakte daarna twee zesde, een tweede en een derde plaats. Daardoor ging hij als klassementsleider de finaledag in. Zonder daar te schitteren, behield hij zijn voorsprong op de naaste belagers.

De 34-jarige Fries is al een tijdje zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Op het WK van november (zesde) kaapte hij een van de vier startbewijzen weg in Nieuw-Zeeland. In Brazilië hoopt hij zich te verbeteren ten opzichte van Londen, waar hij vierde werd op de Spelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu