Zeilplezier op Paterswoldsemeer bij de eerste zeilevenement van het jaar

Eindelijk is het zover: Vereniging Watersport De Twee Provinciën (VWDTP) is het afgelopen weekeinde op haar gezellige accommodatie aan het Paterswoldsemeer de trotse gastheer van het eerste zeilevenement van dit seizoen. Na de vanwege corona noodzakelijke stop mag er eindelijk weer een zeilevenement georganiseerd worden.

De deelnemers van de zestienkwadraatswedstrijd treffen het met het stralende weer op het Paterswoldsemeer.

De deelnemers van de zestienkwadraatswedstrijd treffen het met het stralende weer op het Paterswoldsemeer. DvhN

Het bestuur, de organisatie en de werkgroep van VWDTP krijgen groen licht van de KNWV (Koninklijke Nederlandse Watersport Bond). ,,We hebben continu overleg gehad met de gemeente, het bestuur en de watersportbond. Het is in ons land de eerste wedstrijd van het seizoen. Wij vinden dat een heuglijk maar ook logisch feit dat VWDTP deze wedstrijd als eerste nationaal zeilevenement in 2021 mag faciliteren’, vertelt event coördinator Robert Munnike. ,,De klasse zestienkwadraat behoort namelijk van oudsher bij het Paterswoldemeer’’.

Uitgelaten stemming

Op zaterdag en zondag gaan ongeveer vijfentwintig zestienkwadraten voor zes races van start. Op de zaterdag hebben de ervaren zeilers het zwaar te verduren. Een striemende wind zorgt ervoor dat er de nodige problemen ontstaan. Thijs en Erik Kort uit Drachten voelen zich echter als een vis in het water. De Friezen winnen met overmacht de eerste drie races van de eerste dag.

Gisteren is er van een totaal andere situatie sprake. De wind is grotendeels gaan liggen en de temperaturen zijn voor deelnemers en officials een stuk aangenamer. De hele entourage op en rondom het meer maakt een vriendelijke idyllisch aandoende indruk. De aanwezige bestuursleden, organisatie en officials – publiek is vanwege corona nog niet welkom – maken een zichtbaar ontspannen indruk. Het fraaie zomerweer, de perfecte accommodatie en de wetenschap dat deze eerste zeilorganisatie van 2021 naar alle waarschijnlijkheid op een groot succes gaat uitdraaien zorgen voor een uitgelaten stemming.

Vanaf een motorbootje in het meer

Het Dagblad van het Noorden wordt uitgenodigd om de vierde race op zondagmorgen vanaf een motorbootje middenin het meer te aanschouwen. Vanuit het motorbootje zien we ver verwijderd van de kant en op een steenworp afstand van de kemphanen dat de ruim twintig zestienkwadraatzeilboten met daarin de roergangers en de fokkenisten zich eerst melden bij een blauwe meldboei en vervolgens bij een oranje boei met de neus in de wind zich prepareren voor de start.

Van onderlinge concurrentie is in het prachtige natuurgebied van het Paterswoldsemeer helemaal niets te merken. ,,Er heerst altijd tussen iedereen een vriendschappelijke sfeer. Dat kenmerkt deze sport’’, weet Munnike. ,,Natuurlijk zijn er ook wel eens protesten, maar die zijn meestal gegrond.’’

In de motorboot van Munnike wordt vlak voordat de boten met de race beginnen het radiocontact verbroken. ,,Dan staat alles in het teken van de start’’, legt Munnike uit. ,,De leiding houdt alles in de gaten of er geen valse start plaats vindt. Soms worden er wel eens fouten gemaakt. Dan volgt er diskwalificatie.’’

Adembenemend schouwspel

Na de goed verlopen start is er sprake van een adembenemend schouwspel in het mede door de zon verblindend mooie natuurlandschap van het Paterswoldsemeer. De zestienkwadraten gaan met gezwinde spoed op weg naar de eerste bovenboei. Daar liggen officials in boten met spiedende ogen klaar om eventuele fouten te kunnen registreren. Niemand maakt een fout, waarna de zeilschepen in deze regatta de race op het Paterswoldsemeer vervolgen.

Munnike brengt ons vervolgens veilig aan wal. De jazzy tonen op de achtergrond en de genietende leden bewijzen met inachtneming van de coronaregels dat het plezier van de zeilsport bij het Paterswoldsemeer tot het hoogtepunt is gestegen. Ruim een half uur later komt de winnende boot binnen. Thijs en Erik Kort worden uiteindelijke de glorieuze winnaars van het eerste grote zeilevenement van 2021. In feite voelt iedereen zich echter winnaar. De moegestreden deelnemers doen zich aan wal te goed aan een lunch, waarna het geslaagde evenement met een mooie prijsuitreiking afgesloten wordt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu