Zevende wereldtitel Kramer op 5000 meter

Zevende wereldtitel Kramer op 5000 meter ANP

Sven Kramer heeft zaterdag bij de WK afstanden in Kolomna zijn wereldtitel op de 5000 meter ternauwernood geprolongeerd. De Friese schaatskoning zegevierde met een tijd van 6.10,31 in de tiende en laatste rit. Het verschil met nummer twee Jorrit Bergsma was minimaal: 6.10,66. De Noor Sverre Lunde Pedersen pakte brons met 6.15,08.

Voor Kramer was het zijn vierde wereldtitel op rij en zijn zevende WK-goud in totaal op deze afstand. Hij is bij de WK afstanden op de 5000 meter nog altijd ongeslagen.

De 29-jarige kopman van LottoNL-Jumbo heroverde donderdag in Kolomna de wereldtitel op de 10.000 meter. Met zeventien gouden medailles op de WK afstanden is hij de ongenaakbare recordhouder. De drievoudige olympische kampioen gaat zich nu voorbereiden op de WK allround in het eerste weekeinde van maart in Berlijn.

Bergsma ijzersterk

Voor Bergsma was de 5000 meter de enige kans op WK-goud in Kolomna. De olympisch kampioen op de 10.000 meter mocht zijn wereldtitel donderdag op zijn favoriete onderdeel niet verdedigen, omdat hij zich bij de NK afstanden niet had gekwalificeerd. Voor de ploegachtervolging op vrijdag (goud) moest hij genoegen nemen met een reserverol.

Bergsma reed in de voorlaatste race ijzersterk, met een indrukwekkende versnelling in de laatste drie ronden. Mede daardoor kwam het min of meer ingecalculeerde goud voor Kramer nog in gevaar. De knokkende titelverdediger zag in de slotfase een voorsprong van bijna twee seconden afbrokkelen. Bij het ingaan van de laatste ronde had Kramer nog 0,68 seconde over op Bergsma. Die marge bleek net voldoende voor een nieuwe triomf op 'zijn' afstand.

Nieuws

menu