Zilver voor Stroetinga op massastart

Zilver voor Stroetinga op massastart ANP

Arjan Stroetinga heeft zondag bij de WK afstanden in Kolomna zijn wereldtitel op de massastart net niet kunnen prolongeren. De Friese marathonschaatser moest na zestien ronden op het laatste rechte stuk in de eindsprint zijn meerdere erkennen in de Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon. Het brons was voor de Fransman Alexis Contin.

Stroetinga, die vrijdag WK-goud won met de Nederlandse ploeg op de achtervolging, liet zich vanaf de eerste ronde aan de kop van het peloton zien. De 34-jarige Fries kreeg aanvankelijk prima steun van Jorrit Bergsma, die ongeveer halverwege de wedstrijd het kopwerk overnam. De olympisch kampioen op de 10.000 meter moest zijn inspanningen in de slotfase bekopen en kon na een valpartij Stroetinga, die befaamd is om zijn sterke eindsprint, niet meer van dienst zijn.

De titelverdediger, evenals Bergsma blikvanger in Team Clafis van coach Jillert Anema, moest in de beslissende fase te veel werk verzetten, waardoor hij op de laatste meters een schaatslengte op Lee Seung-hoon tekort kwam.

Wereldtitel

Bij de vrouwen moest Irene Schouten haar wereldtitel afstaan aan de Canadese Ivanie Blondin. Janneke Ensing eindigde als zevende, Schouten moest in de eindstand genoegen nemen met de tiende plaats.

De spectaculaire massastart, ook nu weer met veel valpartijen in beide wedstrijden, stond vorig jaar in Heerenveen voor de eerste keer op het WK-programma.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu