Zwarte dag in de Euroborg, supporters vrezen wedstrijd zonder publiek. 'Ik baal hier nu nog meer van dan de nederlaag. Dit is geen clubliefde'

Met de nederlaag tegen Heerenveen was het dieptepunt zondag nog niet bereikt voor de FC-supporters. Foto: ANP

Met de nederlaag tegen Heerenveen was het dieptepunt zondag nog niet bereikt voor de FC-supporters. Foto: ANP

Opnieuw een zwarte dag in de Euroborg. Door de 2-0 nederlaag tegen SC Heerenveen doet FC Groningen slechte zaken in de degradatiestrijd. Maar het gaat ook weer mis op de tribunes en dat kan FC Groningen zich niet veroorloven. Meerdere supporters vrezen een nieuwe straf: een thuiswedstrijd zonder publiek.

Oproer in het supportersvak zorgt ervoor dat de wedstrijd tussen Groningen en Heerenveen tegen het einde wordt stilgelegd. Zodra scheidsrechter Serdar Gözübüyük dat doet, verlaten tientallen supporters het stadion. Ze zijn boos en teleurgesteld. Niet vanwege de nederlaag, maar door een supporter die een speler van zijn eigen team slaat. Een ongekend vertoon.

,,Ze zijn de schaamte voorbij’’, briest een man, terwijl hij boos wegloopt.

Klap voor Jetro Willems

De wedstrijd loopt al bijna op zijn einde als bij een supporter de stoppen doorslaan. Hij wil het veld oplopen, maar wordt tegengehouden door stewards. Er ontstaat een schermutseling bij de tribune, waarbij twee spelers te hulp schieten. Linksback Jetro Willems krijgt een klap. Voor Gözübüyük het sein de spelers tijdelijk richting kleedkamer te dirigeren.

Supportersvereniging: Actie van een man heeft gevolgen voor alle supporters

Ferdi Delies, secretaris van de Supportersvereniging FC Groningen, is verdrietig. Niet vanwege de nederlaag, maar door de mepactie in het supportersvak. ,,Hier word je zo triest van.”

Bovendien is hij ook woest op het asociale gedrag. ,,Als supportersvereniging waren we in gesprek met de burgemeester en hoge politiefunctionarissen om het uitpubliek weer meer mogelijk te maken. Nu zijn we in één klap weer helemaal uitgepraat.”

Hij verwacht wel dat alle supporters consequenties gaan ondervinden. ,,Vanwege de actie van een paar man, hè? Maar dat is wat je de laatste tijd veelvuldig ziet: collectief straffen.”

,,Ik baal hier nu nog meer van dan de nederlaag. De stand 2-0 kun je als supporters met een biertje samen in de club wel weer verwerken. Verliezen zijn we wel gewend, we kunnen dan toch een leuke tijd hebben. Het is één grote familie. Maar dit zijn duidelijk geen supporters. Dit is geen clubliefde.”

Het is een incident dat FC Groningen er niet meer bij kan hebben. Na eerdere incidenten, bijvoorbeeld in de bekerwedstrijd tegen Spakenburg, heeft de KNVB de club boetes opgelegd. Maar ook, zo meldt de club op haar website, kunnen nieuwe incidenten betekenen dat de FC een thuiswedstrijd zonder publiek moet spelen.

Honden tegen vuurwerk

Speciaal daarom was er voor deze wedstrijd al een hondenteam ingehuurd op vuurwerk op te speuren. Bij de toegangscontrole besnuffelen een Duitse herder en een labrador alle bezoekers even kort. De dieren van ‘Het Twickelerveld European Detection Dog Service’ zijn speciaal getraind op het opspeuren van explosieven, vuurwerk en vuurwapens. Vuurwerk binnen blijft daardoor uit, en ook rondom het stadion wordt niks afgestoken.

Voorafgaand aan de wedstrijd verloopt alles zelfs zo gemoedelijk dan een paar zeer jonge voetbalfans de Duitse herder nog even mochten aaien. ,,Het is geen bijthond, maar een snuffelhond”, legt de begeleidster aan hen uit.

Pé & Rinus en sfeeractie

Een optreden van Pé & Rinus verhoogt die sfeer dan nog eens. En een geweldige sfeeractie op de tribune in de 12e minuut, maakt het er alleen maar beter op. Supporters rollen een levensgroot spandoek uit met de slogan: ongeacht de stand, clubliefde blijft altijd. Dat ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van de Z-side.

Sportief is er wel een grote domper. FC Groningen kan eigenlijk geen vuist maken, bij rust leidt Heerenveen met 2-0.

Hier geen zin meer in

In de tweede helft verandert daar weinig meer, waarna bij een enkeling de onrust naar het hoofd stijgt. Met als gevolg een gestaakte wedstrijd en boze supporters bij de uitgang. ,,We hebben er gewoon geen zin meer in’’, zegt supporter van middelbare leeftijd die met twee anderen nog even napraat. Ze zijn woest op de paar supporters die het feest voor iedereen verpesten.

Nee, dit drietal heeft geen behoefte meer het restant van de wedstrijd nog te zien. ,,Echt, ze maken alles kapot.’’ Of de drie de volgende thuiswedstrijd weer van de partij zijn? ,,Nou, ik denk niet dat publiek welkom is bij de volgende thuiswedstrijd.’’

Dat gevoel leeft ook bij andere supporters. Als Gözübüyük de wedstrijd weer hervat, staat een trouwe FC- supporter bij uitgang 1 op zijn vrouw te wachten. Hij had al een seizoenkaart in de Oosterpark. ,,Maar ik wilde niet meer toen ze daar het halve stadion verbouwden.’’

Z-side reageerde heel goed

Sinds een paar jaar is hij weer terug op de tribune in de Euroborg, vlakbij de Z-side. ,,Weet je wat nog wel mooi was? Dat mensen op de Z-side ook woest waren op die man die het veld op rende. Ik was heel blij met die reactie. Maar goed, het zijn toch weer een paar sukkels die het verpesten voor de rest. Een wedstrijd zonder publiek? Ga daar maar vanuit nu. En het begon zo mooi. Echt Pé & Rinus waren geweldig . Die moeten ze elke wedstrijd neerzetten.’’

Iets positiever over de hele situatie is misschien Xander. Met een glas bier in zijn hand en een grote glimlacht op zijn gezicht is hij een van de laatste supporters die weggaat bij het stadion. ,,Een wedstrijd zonder publiek? Nee, zeg, ben je gek. Want er is geen enkel vuurwerk gegooid. Ik ben er volgende keer gewoon weer.’’

Beide supporters opgepakt, Jetro Willems: ik kan tegen een stootje

De politie meldt zondagmiddag dat de supporter die het veld op rende is opgepakt vanwege mishandeling van een steward. Ook de minderjarige die een klap uitdeelde, is opgepakt.

Het gerucht is dat het hier om een vader en zoon gaat.

Jetro Willems zei na de wedstrijd dat hij deze actie niet normaal vindt. Maar voegde eraan toe. ,,Ik kom van Rotterdam-Zuid. ik kan wel tegen een stootje.’’