Zweden is ook dit EK weer oerdegelijk, maar nu ook met een vleugje frivoliteit

Zweden verraste op het vorige WK met de kwartfinale. Wie weet is met nieuwe toptalenten nog wel meer mogelijk op dit EK.

Alexander Isak in actie tijdens het duel van Zweden met Slowakije.

Alexander Isak in actie tijdens het duel van Zweden met Slowakije. FOTO ANP

Flitsend aanvalsspel hoef je in de regel niet van Zweden te verwachten, maar organisatorisch hebben de Scandinaviërs de zaken altijd voortreffelijk op orde. Dat is dit EK niet anders.

Wat Spanje tijdens de eerste groepswedstrijd ook probeerde, het lukte maar niet om de Zweedse muur te slechten, resulterend in een doelpuntloos gelijkspel. Vervolgens pakte Zweden de volle buit, met een magere overwinning op Slowakije: 1-0.

Oké, het zijn geen uitslagen die een hoge amusementswaarde doen vermoeden. Maar veel belangrijker: Zweden is voor het laatste groepsduel – Polen is vanavond om 18.00 uur de tegenstander – al geplaatst voor de achtste finales. De ploeg van bondscoach Janne Andersson bewijst zich andermaal als een lastig te kloppen collectief.

Hoe kan het ook anders? Het Zweedse nationale elftal is al decennialang, een uitzondering daargelaten, net zo degelijk als de auto’s die het land exporteert.

Zo bekeken reed er jarenlang tussen al die Volvo’s slechts één Rolls-Royce, luisterend naar de naam Zlatan Ibrahimovic. De 39-jarige vedette keerde dit voorjaar, na lange afwezigheid, terug in de Zweedse nationale ploeg. ‘The return of God’, was de subtiele kwalificatie die Ibrahimovic toekende aan zijn rentree.

Logischerwijs was Ibrahimovic verzekerd van een plek in de EK-selectie, fungerend als de ultieme troefkaart van Andersson. Een knieblessure, vorige maand opgelopen bij AC Milan, doorkruiste echter de Zweedse droom.

En dus gaat het deze weken niet over Ibrahimovic. Maar is dat erg voor de Zweden? Valt best mee – en dat heeft alles te maken met de nieuwe talenten die opstaan.

Dé Zweedse ster is momenteel Alexander Isak (21). De spits voetbalde nog niet zo lang geleden op huurbasis bij Willem II, maar maakte het voorbij seizoen een uitstekende indruk bij Real Sociedad. Wat heet: geïnteresseerde clubs moeten naar verluidt een afkoopsom van 70 miljoen euro betalen voor de aanvaller.

,,Toch was het niet eens zeker dat Isak dit toernooi een basisplaats zou krijgen. Maar hij heeft, na twee goede wedstrijden op het EK, de Zweedse harten definitief veroverd”, zegt Rasmus Lindgren (36). De voormalig middenvelder van FC Groningen en tweevoudig Zweeds international voetbalt tegenwoordig bij BK Häcken.

Isak is weliswaar de blikvanger van deze ploeg. ,,Maar ook Dejan Kulusevski is écht een goede speler”, zegt Lindgren over de jeugdige rechtsbuiten van Juventus. ,,Hij heeft alleen pech dat onze aanvoerder (Sebastian Larsson, red.) op zijn plaats speelt. De bondscoach moet dus kiezen tussen een routinier die heel hard werkt óf een groot talent.”

,,Vaak wordt in Zweden dan toch voor zekerheid gekozen”, vervolgt Lindgren. ,,Ergens begrijp ik dat ook wel, omdat de oudere spelers goed hebben gepresteerd. Maar goed, zelf zou ik kiezen voor meer creativiteit. Er breken nu steeds meer Zweedse spelers door. We hebben een paar heel grote talenten. Zij zorgen ervoor dat er aantrekkelijker gevoetbald wordt. Dan mag je nog meer van deze jongens gebruik maken, vind ik.”

Lindgren constateert wel tevreden dat Zweden de verjongingskuur heeft ingezet. Een proces dat vermoedelijk de komende jaren wordt versneld, want veel spelers van de huidige selectie zijn de dertig ruimschoots gepasseerd. Zo staat de 34-jarige Marcus Berg, met wie Lindgren samenspeelde bij Groningen, nog steeds in de basis als aanvalspartner van Isak.

En wat te denken van Andreas Granqvist, eveneens ex-FC Groningen? De 36-jarige centrale verdediger is zonder twijfel de grootste verrassing bij de selectie. ,,Andreas speelt nu in de Zweedse tweede divisie, bij Helsingborg, waar hij vorig seizoen slechts een handvol wedstrijden heeft gespeeld”, zegt Lindgren. Andersson selecteerde Granqvist echter vooral vanwege zijn kwaliteiten buiten het veld. ,,Andreas is nog steeds een van de leiders van deze ploeg.”

Waar deze Zweedse mix van degelijkheid en een vleugje frivoliteit kan eindigen? ,,Dat hangt natuurlijk ook af van je tegenstander in de achtste finale”, weet Lindgren. ,,Tijdens het vorige WK bereikten we de kwartfinale. Dat was toen voor iedereen een verrassing. Maar dat zal dit toernooi, bij een vergelijkbaar resultaat, niet zo zijn. Deze Zweedse ploeg heeft namelijk meer kwaliteit dan een paar jaar geleden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
EK voetbal
menu