Zwemploeg met uitblinkende Ranomi Kromowidjojo pakt acht medailles op WK

Ranomi Kromowidjojo. Foto: ANP

De Nederlandse zwemploeg heeft acht medailles overgehouden aan de WK kortebaan in Abu Dhabi. Op de slotdag pakte Ranomi Kromowidjojo zilver op de 50 meter vrije slag en leidde ze de estafetteploeg naar brons op de 4x50 meter vrij.

De in Sauwerd geboren en getogen Ranomi Kromowidjojo (31) had op wat mogelijk haar laatste toernooi als zwemster was een belangrijk aandeel in het Nederlandse succes. ‘Kromo’ nam zes medailles mee uit Abu Dhabi.

Ze prolongeerde eerder al haar wereldtitel op de 50 vlinder en had een aandeel in het goud van de gemengde estafetteploeg op de 4x50 wissel. Daarnaast pakte ze met de estafetteploegen zilver (4x50 vrij gemengd) en brons (4x50 wissel vrouwen).

Meest succesvolle vrouw

Kromowidjojo bracht in Abu Dhabi haar totale aantal medailles op de WK kortebaan op 28: veertien keer goud, acht keer zilver en vier keer brons. Daarmee loste ze de Hongaarse Katinka Hosszú af als meest succesvolle vrouw. Alleen de Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte pakte meer WK-medailles in het 25-meterbad (38).

Kromowidjojo gaat nu op vakantie en gebruikt de feestdagen om na te denken over haar toekomst. Ze wil ‘op gevoel’ beslissen over de vraag of ze doorgaat tot de Spelen van 2024 in Parijs of net als Heemskerk en haar verloofde Ferry Weertman stopt.

Arno Kamminga, ook onderdeel van de ‘gouden’ estafetteploeg op de 4x50 wissel, pakte individueel zilver op de 200 school. De mannenploeg eindigde als derde op de 4x50 vrij.

Medailleklassement

Oranje eindigde met acht plakken op de zevende plaats van het medailleklassement. De Verenigde Staten veroverden maar liefst dertig medailles in het 25-meterbad in Abu Dhabi: negen goud, negen zilver en twaalf brons. Canada eindigde op basis van de zeven gouden medailles met een totaal van vijftien op de tweede plaats, boven Italië (zestien medailles waarvan vijf keer goud).

Bij de vorige WK kortebaan, drie jaar geleden in de Chinese stad Hangzhou, eindigde Nederland op elf medailles. Drie daarvan kwamen voor rekening van de onlangs gestopte Femke Heemskerk.

Nieuws

menu