Beilen moet gaan denken aan Remco Vos-fanclub

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dalen is dit seizoen kampioenskandidaat en Beilen bungelt onderaan. Maar er is hoop voor de geelzwarten. Dat moest zelfs hun meest kritische 86-jarige supporter Dirk Schievink zondag schoorvoetend toegeven. Keeper Remco Vos speelt een belangrijke rol in de opmars.
Lees meer over
Amateurvoetbal

Nog niet eens zo lang geleden speelde Beilen in de competitie z’n clashes tegen buurman VKW, meestal twee subtoppers tegen elkaar. De Börkers spelen inmiddels in de vierde divisie, terwijl Beilen nu laatste staat in de tweede klasse. Trainer Robert Bos begon dit seizoen aan z’n eerste klus als hoofdtrainer. Daarvoor was hij vooral jeugdtrainer, maar veel veranderde er niet, want zijn spelersgroep is behoorlijk jong. Ze hadden het zwaar in de tweede klasse. Maar er is hoop, want hadden is nadrukkelijk verleden tijd. Na de winterstop is een opmerkelijke ging naar boven ingezet: acht van de in totaal negen punten werden behaald in 2023.

Sportief is er dus weer houvast, maar organisatorisch speelt er ook nog het een en ander. Of ja, noem het maar ‘het een en ander’… Een mogelijke fusie met de Beilense zaterdagclub FIT Boys. Het zorgde voor behoorlijk wat reuring. Er werden commissies in het leven geroepen, er werd gestemd. Vooral dat laatste zorgde voor de reuring, want door een omissie in de statuten bleken bij Beilen alle leeftijden te mogen stemmen, ook de jongste pupillen dus. De laatste stand van zaken: een fusie is voorlopig van de baan.

Dat Dalen in heel ander vaarwater zit, blijkt wel uit het enige bericht op de website dat daar over samenwerking gaat: eentje met de lokale speciaalbierbrouwerij de Drentse Schans. In de kantine is dat speciaalbier sinds kort verkrijgbaar. En er is in de kantine ook alle reden om eens een lekker biertje te drinken, want het gaat Dalen sportief gezien voor de wind dit seizoen. Een jaar of acht geleden zakten ze vanuit de eerste klasse weg naar de derde klasse, maar nu strijden ze weer voor de titel in de tweede klasse.

Ervaren rot Tijmen Venhorst is daar als spelend bestuurslid op twee manieren bij betrokken. In het bestuur verantwoordelijk voor de sponsoren van de club, op het veld voor de doelpunten. Dit seizoen heeft de 35-jarige spits er alweer tien inliggen. Maar om daar tegen Beilen eentje aan toe te voegen, zal hij vanmiddag keeper Remco Vos moeten verschalken. En laat dat nu net een opgave van heb ik jou daar zijn. In de eerste seizoenshelft misten de geelzwarten hun sluitpost vanwege een breuk van het middenhandsbeentje. Sinds hij terug is, pakken ze punten.

Langs de lijn is de 86-jarige Dirk Schievink zijn grootste fan. Schievink is een bekende verschijning in het noordelijke (amateur)voetbal. Hij was speler van SC Drente en Veendam en trainde 17 clubs in het noorden, waaronder ACV. Alcides en Hoogeveen. Later werd hij scout voor sc Heerenveen. ,,En daar heb ik Remco nog aangedragen. Echt een heel goede keeper. Sterk en atletisch, hij ziet het spel goed en zet de verdediging goed neer. Ze hebben hem niet genomen, helaas.’’ Nu lijkt het alsof Schievink een enorme positivo is, maar zo is het zeker niet. Langs de lijn is hij kritisch. Eigenlijk op alles en iedereen. Zo was hij assistent van Leo Beenhakker bij Veendam. Schievink: ,,Die kon er niks van. Ik moest ‘m alles leren.’’

Ook zijn eigen Beilen – hij speelde er op zijn zestiende in het eerste en werd voor 3000 gulden naar SC Drente getransfereerd - komt er niet heel best vanaf. ,,Het is echt mijn club’’, zegt hij vlak voor de aftrap. ,,Maar verwacht er niet al te veel van. Het is nait best.’’ Gedurende het duel draait hij eerst al wat bij - ,,Ze zijn wel fanatiek, dat moet ik ze nageven.’’ En als halverwege de eerste helft Owen van der Werff na een goede aanval op prachtige wijze de 1-0 kiezelhard tegen de touwen schiet, moet hij bakzeil halen. ,,Sjeetje, ik verwachtte alles, maar dit niet! Beilen doet het boven verwachting.’’

Dat blijven ze ook na rust doen, want in de 63ste minuut komt de thuisploeg op een 2-0 voorsprong nadat Jesper Kroesen een voorzet knullig in het eigen doel werkt. Even lijkt Dalen terug te komen in het duel door een goede kopbal van Venhorst in de verre hoek. Maar wie vliegt er ook richting die verre hoek? Juist, Remco Vos. Het is tijd voor een fanclub, met Dirk Schievink als erevoorzitter uiteraard