Brian Haak redt WKE’16: eerst onder de lat, daarna de winnende in laatste minuut

Foto:

Foto: ANP

Als WKE’16 kampioen wordt, zal het communiefeest van de dochter van eerste keeper Wim Kok daar een mooie voetnoot in zijn. Kok was bij dat feest van zijn dochter en stond zijn plek onder lat af aan Brian Haak. Het begin van een droommiddag voor de 21-jarige speler/keeper.
Lees meer over
Amateurvoetbal

WKE’16 begon het seizoen maar matig. De ploeg van trainer Albert Koops verloor bijvoorbeeld van Peize en HOVC, twee clubs die nu tegen degradatie vechten. In de eerste seizoenshelft had Valthermond dan ook verreweg de beste papieren om kampioen te worden, maar in de tweede seizoenshelft begon die club juist punten te morsen. WKE’16 verloor in de tweede seizoenshelft alleen van ASVB – wel weer een laagvlieger trouwens – en kwam dus bovendrijven.

Sinds enige tijd mogen ze zich koploper noemen, maar het verschil was altijd maar één puntje. Een spannende titelrace, die WKE’16 al op de voorlaatste speeldag in z’n voordeel zou kunnen beslissen. De kampclub moest dan allereerst zelf winnen van Annen. Dat was op papier geen makkie, want de roodwitten zijn ook aan een zeer sterke tweede seizoenshelft bezig. Ze werkten zich op van degradatiekandidaat naar positie vier op de ranglijst; bovendien kunnen ze WKE’16 nog achterhalen in de strijd voor de periode. In het kampioensscenario zou Valtrhermond ook punten moeten verliezen, en die ploeg speelde de altijd beladen derby tegen Musselkanaal.

Keepen én scoren

Maar eerst zelf dus maar eens winnen en daarvoor moesten de Emmenaren alle zeilen bijzetten. Al voor de wedstrijd, want vaste sluitpost Wim Kok was afwezig vanwege het communiefeest van z’n dochter. ,,Daarom besloten we vrijdag op training dat Brian Haak op doel zou staan. Die staat normaal in het veld, maar heeft in de jeugd bij FC Emmen gekeept.’’

Een prima sluitpost en die had WKE’16 ook nodig, want Annen was beter op het kamp. Sven Boersma scoorde voor rust vanaf elf meter en ook na rust kregen de roodwitten via Dirk Hegge en Jaap Jan Mulder nog een paar grote kansen. ,,Het was volledig terecht dat zij voor stonden. Daarom besloot ik Brian in het veld te zetten.” Het bleek een gouden greep. Met Lars Heukers onder de lat en Haak op het middenveld wist WKE het duel namelijk om te draaien in de slotfase. Uit een corner knikte eerst Mohammed Kaddouri de gelijkmaker binnen en daarna schreef Jochem Scholten met een mooie actie het voorwoord van het jongensboek van Brian Haak. De 21-jarige middenvelder/keeper scoorde uit Scholtens voorzet en werd van keeper matchwinner. ,,Ik heb hem er niet voor niks ingezet, haha”, was het nuchtere commentaar van Koops.

Omdat ook Valthermond won, was de treffer niet goed voor de titel, en blijft het verschil één punt op de ranglijst. Volgende week moet het op De Esserberg tegen Helpman gebeuren. ,,Ik heb gehoord dat er al zes bussen met supporters vol zijn. Mooi toch? Hebben ze er daar ook nog wat aan. Wij mogen dit niet meer weggeven”, aldus Koops.

WKE’16-Annen 2-1

39. Boersma (strafschop) 1-0, 85. Kaddouri 1-1, 90. Haak 2-1.