Drenthina stelt zich beter op knollenveld in dan VEV’67: ‘Op kunstgras hadden wij van Drenthina gewonnen’

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kees Pranger maakte een gefrustreerde indruk. Zijn ploeg was zojuist kansloos met 2-0 onderuit gegaan tegen Drenthina. ,,Het was een verdiende overwinning van Drenthina. Wij hadden nergens recht op’’, stelde de trainer van VEV’67 vast.
Lees meer over
Amateurvoetbal

,,Maar’’, oordeelde hij ook, ,,als we op kunstgras tegen Drenthina hadden gespeeld, hadden we gewonnen.’’ Om zijn woorden nog wat meer gewicht te geven, voegde hij er ‘daar ben ik van overtuigd’ aan toe.

Als ‘bewijs’ refereerde hij aan de voorgaande thuiswedstrijd van zijn ploeg. Die werd gespeeld op kunstgras, VEV’67 speelde prima en veegde de vloer aan met Zuidhorn, 6-2. ,,Voor de toeschouwers was het toen ook leuk om naar te kijken. Vandaag was er niks aan.’’

Pranger liet weten alle thuiswedstrijden van zijn club dolgraag op kunstgras te willen spelen. ,,De spelers willen dat ook het liefst.’’

Het kan ook, spelen op kunstgras op het mooie sportpark Oostindië in Leek. Tegenover het hobbelige grasveld, dat VEV’s hoofdveld is, ligt een kunstgrasveld dat aan alle eisen voldoet om een voetbalwedstrijd op te spelen.

,,Waarom we daar dan niet op spelen’’, herhaalde Pranger de vraag. ,,Die discussie gaat al heel lang.’’ Hij schudde zijn hoofd en gaf aan dat het feit dat de reclameborden van het bedrijf van de hoofdsponsor zijn aangebracht aan de omheining rond ‘het knollenveld’, zoals hij het hoofdveld noemde, ook een reden is. Pranger: ,,Maar wij willen heel graag helpen die borden daar weg te halen en ze naar ons kunstgrasveld brengen.’’

Drenthina had zich veel beter op de slechte kwaliteit van het veld ingesteld dan VEV’67. De ploeg van trainer Robert Oosting hanteerde de lange pass naar voren als wapen, terwijl VEV’67 het bleef zoeken in uitzichtloos combinatievoetbal. Soepel lopende combinaties waren onmogelijk. Althans voor spelers uitkomend in de tweede klasse van het amateurvoetbal.

Drenthina domineerde de volle negentig minuten, hield het achterin nagenoeg potdicht en kreeg voldoende kansen op meer dan een 2-0 overwinning. ,,Wij hebben verzuimd om met grotere cijfers te winnen’’, wist Oosting. Verder toonde de trainer zich meer dan tevreden over het optreden van zijn pupillen.

VEV’67 kreeg één minikansje, een krachteloos kopballetje van Marco Soeten, maar verder kwam de club uit Leek er niet aan te pas. ,,Wij kregen nooit greep op de wedstrijd’’, zei Pranger. ,,En na die rode kaart waren we helemaal kansloos.’’

De rode kaart waarop hij doelde viel halverwege de tweede helft en ging naar Gerhard van den Berg, zijn aanvoerder. Die kon zich niet beheersen in een opstootje aan de zijlijn. Het was het enige incident in een voor het overige in goede harmonie verlopend duel.

Drenthina opende na een uur de score. Roland Koops schoot raak na een knappe actie en dito voorzet van Janiek Arends. De prima keepende Pim Wellinghof voorkwam met een paar prima reddingen een grotere achterstand voor zijn ploeg, maar was in de slotfase kansloos op een kopbal van invaller Niek Klasens, op maat bediend door een andere invaller, Thom Alders.

Drenthina klom door de 2-0 overwinning naar de tweede plaats op de ranglijst achter Achilles 1894. Oosting: ,,We hebben in de winter onze doelstelling bijgesteld naar een plaats bij de eerste vier. Ik denk dat we een outsider zijn voor het kampioenschap.’’

VEV’67 zakte naar de zesde plaats, maar Kees Pranger verwacht niet dat zijn ploeg ondanks de dit seizoen versterkte degradatie nog in de problemen komt. ,,Wij hebben vandaag niet laten zien wat wij eerder dit seizoen wel hebben laten zien. Maar dat was dáár.’’ Hij wijst naar het kunstgrasveld.

VEV’67-Drenthina 0-2

Scoreverloop : 60. Wever 0-1, 85. Klasens 0-2.

Rode kaart : Van den Berg (VEV’67).

Gele kaart : Tjoelker, Stijn Veenstra (VEV’67).

Scheidsrechter : Berends.

Toeschouwers : 200.

VEV’67: Wellinghof; Wolthuis, Elderman, Tjoelker en Broeders; Arjan Veenstra, Stijn Veenstra, Van den Berg en Oedzes; Udema en Soeten.

Drenthina: Van Klinken; Bakker, Haan, Geleynse en Roemahlewang; Arling, Bal, Arends en Max Alders; Koops en Wever.